Auguszta napja van. | 2024.03.29

A minisztériumokról döntenek a képviselők 

2018-05-11 08:30:00

Az Országgyűlés ma szavaz a negyedik Orbán-kormány tíz minisztériumának létrehozásáról. 

    A ház ülése reggel 9 órakor kezdődik. A képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig napirenden kívüli felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések nem hangoznak el.
    A képviselők így azonnal a minisztériumok felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról tartanak összevont vitát. A Fidesz és a KDNP vezető politikusai által jegyezett előterjesztésről várhatóan délelőtt 10 óra után szavaznak is. 
    Az indítvány alapján a leendő kabinet tíz tárcája a következő lesz: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség és Pénzügyminisztérium.
    A törvényjavaslat rögzíti továbbá, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda a miniszterelnök politikai munkaszervezeteként, a létrejövő Miniszterelnöki Kormányiroda pedig kormányzati igazgatási munkaszervezeteként működik.
    Az előterjesztés általános indoklása a kormányzati szerkezetről azt írja: a kormányzati tevékenység irányítását a miniszterelnök végzi. Ennek keretében megszűnik a kormányzati tevékenység összehangolásáért való külön miniszteri felelősség, az e körbe tartozó feladatok a továbbiakban megoszlanak az angolszász mintára létrejövő kormányzati központ szervei között. A kormányzati központ része a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kormányiroda.
    A benyújtók hangsúlyozták továbbá, hogy hatékony és gyors reagálású kormányra van szükség, mert a világban percek alatt olyan változások mennek végbe, amelyek "mindannyiunk életét érintik".
    Az általános indoklás kitér arra, hogy Magyarország polgárai április 8-án "egyértelműen kijelölték a kormányzás céljait". Meg kell őrizni a keresztény kultúrát, meg kell védeni az országot, meg kell teremteni a teljes foglalkoztatottságot, és támogatni kell a gyermeket nevelő családokat - sorolták.