Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2018-05-10 19:39:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Európa északkeleti, keleti része felett továbbra is nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el. A leszálló légmozgás hatására többnyire száraz, csapadékmentes az időjárás. A magasnyomás déli peremén és a Földközi-tenger nagy részén sekély ciklonális mező miatt nedvesebb, labilisabb a légkör, emiatt többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok jégeső és felhőszakadás kíséretében, sőt Olaszország északnyugati részén tubát is észleltek. Mindeközben Nyugat-Európa felett észak-déli frontálzóna húzódik, amely mentén felhős, csapadékos az idő. A hőmérséklet kontinensünk nagy részén az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb. A legmagasabb csúcsértékeket a magasnyomás területén mérték, a Kelet-európai-síkság délkeleti részén több helyen is 30 fok körül alakult a maximum-hőmérséklet. A Kárpát-medencében a labilis levegő hatására pénteken is szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

    Várható időjárás péntek estig:
    ------------------------------
    Csütörtökön és pénteken is - a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett - több órára kisüt a nap. Csütörtökön erőteljesebb gomolyfelhő-képződés főként a nyugati országrészben várható, és elsősorban a Dunántúlon és az Alföldön valószínű zápor, zivatar, felhőszakadás. Éjszaka leginkább a Nyugat-Dunántúlon, pénteken pedig már másutt is, legkisebb eséllyel délkeleten számíthatunk szórványosan csapadékra. Éjszakára mindenütt mérséklődik a légmozgás, majd a Dunántúlon az északira forduló szél megélénkül. Zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, de néhol ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken nagyrészt 24 és 29 fok között valószínű, de a nyugati határvidéken pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.