Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: Magyarország a nyolcadik legvonzóbb beruházási helyszín a világon

2018-05-10 17:15:00

Magyarország a világon a nyolcadik legvonzóbb befektetési, beruházási helyszín az amerikai Site Selection magazin szerdán közzétett rangsora alapján - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak csütörtökön Budapesten.

    A tárcavezető kiemelte: Magyarország kis, nyitott gazdasággal rendelkezik és hogy fenn tudja tartani a munkahelyteremtés dinamikáját, "öldöklő nemzetközi küzdelemben" kell részt vennie a beruházásokért, hogy meg tudja győzni a cégeket, érdemes Magyarországra hozni beruházásaikat.
    Szijjártó Péter közölte: a beruházási helyszíneket kereső cégek számára legautentikusabb befektetési tanácsadó szaklap rangsora rendkívül jelentős, hiszen ez a rangsor fontos tényező a beruházásokról szóló döntésekben. Az első tíz helyen olyan országok szerepelnek, mint Németország, Nagy-Britannia és Kína - mondta.    
    Kifejtette: Magyarország gazdaságpolitikáját arra alapozzák, hogy a munkán, a munkahelyteremtésen keresztül növeljék folyamatosan a gazdasági növekedés ütemét. A munkából származó teljesítmény adja az alapját a gazdasági növekedés hosszú távú fenntarthatóságának, vagyis minél többen dolgoznak, annál jobb teljesítményt nyújt a gazdaság - magyarázta. Hozzátette: a kormány gazdaságpolitikájának továbbra is ez marad a fókuszában.
    A miniszter emlékeztetett: 2014-től a beruházás-ösztönzéssel foglalkozó ügynökség, a HIPA 294 beruházást hozott Magyarországra összesen tízmilliárd euró értékben, 58 ezer új munkahely létrehozását segítve. Az ideérkező cégek pedig további lehetőségeket adnak magyar kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek beszállítókként tevékenykedhetnek - fűzte hozzá.
    Kitért rá: az amerikai szaklap nemzetközi beruházási tanácsadók, szakértők és szakújságírók bevonásával a beruházásösztönző ügynökségeket is rangsorolták, és Kelet-Közép-Európában a HIPA-t választották meg a legjobb befektetési ügynökségnek. A HIPA az elmúlt négy évben minden évben megdöntötte a vonatkozó beruházási rekordokat, és míg 2009-ben 27 beruházás érkezett Magyarországra a HIPA-n keresztül, tavaly 96 - jegyezte meg Szijjártó Péter.