Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: Magyarország továbbra is számít az EBRD aktív szerepvállalására

2018-05-09 11:45:00

Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) magyarországi tevékenységének bővülésére, így a bank aktívabb hitelezési és tőkebefektetési tevékenységére számít - mondta Varga Mihály ügyvezető nemzetgazdasági miniszter az EBRD éves közgyűlésén Ammanban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által az MTI-nek szerdán eljutatott közlemény szerint.

    A tárcavezető megbeszélést folytatott többek között Jürgen Rigterinkkel, az EBRD alelnökével is. 
    Kiemelték, a kormány fontosnak tartja, hogy az EBRD tovább növelje hitelezési és befektetési tevékenységét Magyarországon és a régióban, amelynek erre nagy szüksége van a felzárkózás gyorsítása érdekében, és csupán az itt elvégzendő feladatok lezárását követően lehetne az európai és a mediterrán térségen túlmutató tevékenység bővítésén gondolkodni.
    A közleményben felidézték, hogy az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank 1991-ben kezdte meg működését, Magyarország az alapítás óta tagja az intézménynek. Az EBRD nettó üzleti volumene 1991 óta mintegy 3 milliárd euró Magyarországon, az elmúlt huszonhat évben 177 hitelprojektet kötött az ország az EBRD-vel.  
    A tagállamokat képviselő kormányzók a közgyűlésen elfogadták a bank éves pénzügyi és tevékenységi beszámolóját, valamint a pénzintézet működési stratégiájának 2018-2020. közötti megvalósításáról szóló dokumentumot - olvasható a társa közleményében.