Tivadar napja van. | 2024.04.20

Új életre kel az asztalitenisz Edelényben

2018-05-05 12:35:00

Nagyot álmodtak az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskolában, amely álom május 25-én és 26-án valósul meg, amikor megrendezik az I.Edelény Open asztalitenisz versenyt, és az I. Nyitott Görögkatolikus Úszóversenyt. Május negyedikén tartott sajtótájékoztatón a szervezők mellett részt vett Klampár Tibor és Jónyer István asztaliteniszező világbajnokok.

Inántsy-Pap Ágnes, dr.Orosz Atanáz püspök, Kocsis Fülöp érsek, Molnár Oszkár polgármester, Jónyer István világbajnok, Klampár Tibor világbajnok, Doros Szilárd edző (fotó Edelényi Városi Tv.)

Molnár Oszkár edelényi polgármester, az asztalitenisz verseny fővédnöke, méltatta az önkormányzat és a Görögkatolikus Metropólia közötti szövetséget, melynek eredményeként létrejött óvodából, általános iskolából, középiskolából álló oktatási komplexum, amely megfelel a huszonegyedik század minden kihívásának, felveszi a versenyt bármely hasonló budapesti intézménnyel, és hozzájárul a hátrányos térségből induló tanulók esélyeinek a növeléséhez. A polgármester elmondta, hogy 1970-ben végigizgulta a Jónyer-Klampár páros nagojai meccsét, és megtisztelő, hogy a két világbajnok nevét adja az I.Edelényi Open asztalitenisz versenyhez.

Dr.Orosz Atanáz görögkatolikus püspök, az iskola fenntartója elmondta, hét éve vették át az önkormányzattól az oktatási intézményeket, amely időszak a fejlesztésekkel telt el. Az oktatás és tananyag fejlesztése mellett, nagy hangsúlyt fektettek a nevelési és sporttevékenységre. A Szent János Szakgimnázium a környezetvédelem és az informatika terén országos jelentőségűvé nőtte ki magát. Az intézményekben bővültek a tornatermek száma, a kintlévő sportlétesítmények megújultak.
Élénk sportélet folyik: a diákok kosárlabdáznak fociznak, kézilabdáznak, röplabdáznak, és az utóbbi időben az asztalitenisz egyre fontosabbá válik. Az asztalitenisz oktatását két edző mellett egy új edző, Li Hong Jang is segíti.

Asztalitenisz

Május 25-én, pénteken 14 órakor kezdenek a Borsodi u. 36/b címen lévő intézményben. A korcsoportok: U15 serdülő egyes és U13 újonc egyes.

Május 26-án, szombaton 9 órakor amatőr férfi egyéni (NB III-ban alacsonyabb osztályban szereplő játékosok részére, csoportmérkőzések illetve egyenes kieséses főtábla, maximum 64 fő). 9.30 órakor a papság asztalitenisz versenye, 9.30 órakor polgármesterek asztalitenisz bajnoksága, 13.00 órakor Edelény Open férfi egyéni összevont pénzdíjas asztalitenisz verseny, csoportmérkőzések, majd egyenes kiesés főtábla, nincs létszámkorlátozás.
Nevezni a dorosszilard@gmail.com e-mail-címen május 23-ig lehet majd.

Úszás

Az úszóverseny a Görögkatolikus Metropólia szervezésében, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség együttműködésével május 26-án 10 órakor kezdődik az edelényi uszodában (Borsodi u. 36). Kategóriák: ép sportolók, fogyatékkal élő versenyzők: 1-4., 5-8. és 9-12. évfolyamosok, egyetemisták, főiskolások, felnőttek, nyugdíjasok.
Információ: www.gorogkatolikus.hu, Inántsy Pap Ágnes (20/576-2626), Wiesnerné Oravecz Éva (30/574-8041).

(A sajtótájékoztatórol készült videóriportunkat rövidesen megtekinthetik a www.sajomente.hu oldalán.)