Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Erste Bank a hitelállomány jelentős növekedését tervezi a kkv-üzletágban 

2018-05-02 15:15:00

Az Erste Bank Hungary a hitelállomány jelentős növekedését tervezi a mikro-, kis és középvállalati üzletágban - mondta Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozási üzletág-vezetője szerdán Budapesten a hitelintézet sajtóbeszélgetésén.

    Erdei Zsuzsa kifejtette: várhatóan izgalmas időszak következik a  magyar bankrendszerben, hiszen a Magyar Nemzeti Bank évi 5-10 százalékról évi 10-15 százalékra emelte a vállalati hitelbővülésre vonatkozó növekedési elvárásait. Hozzátette: a jegybank előrejelzése szerint a vállalati hitelállomány GDP-hez mért aránya 2030-ra a mostani 17 százalékról 30 százalékra emelkedhet.
    Paradigmaváltás kell a kisvállalati hitelezésben - emelte ki Erdei Zsuzsa, hozzátéve, ezért az Erste új terméket dolgozott ki. A Power Business hitel leegyszerűsített hitelelbírálással bír, a bank 5 napon belüli ügyintézést ígér. A mikro- és kisvállalkozások maximum 75 millió forint hitelt vehetnek fel ebben a konstrukcióban. 
    Elmondta: a hitel tárgyi fedezet nélkül éven belüli és éven túli futamidőre vehető igénybe, legfeljebb 10 éves lejáratra, kamata pedig a mindenkori  Bubor +1 százalék lesz, amihez havi 0,2-0,35 százalékos kezelési költség és kedvezményes garancia is kapcsolódik. 
    A bank mikro- és kisvállalkozási üzletága az évi maximum 300 millió forintos árbevételt elérő mikro- és kisvállalkozásokkal foglalkozik, míg a kis- és középvállalati üzletág ügyfelei évi 300 millió forinttól 15 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkeznek.
    Erdei Zsuzsa elmondta: a mikro- és kisvállalkozásoknál az Erste az idén több mint 50 százalékos hitelállomány-bővülést tervez. Az elmúlt évben a bank a kisvállalkozói üzletágban az ügyfelek számát  65 százalékkal növelte, idén további 17 százalékkal szeretnék bővíteni az üzleti partnereik számát. Az első negyedévben a hitelállomány növekedése mintegy 60 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest. A mikro- és kisvállalkozási szegmensben a banknak mintegy 50 ezer ügyfele van - mondta Erdei Zsuzsa.    
    Szerdahelyi Róbert, a bank kkv-üzletágának vezetője szerint a kkv-ügyfeleknek - maximum 150 millió forintig - Power Business hitelhez  hasonló kondíciókkal tudnak hitelt nyújtani, sőt esetükben a garanciadíjat nem számítják fel.
    Az Erste Bank vállalati hitelállománya két év alatt 66 százalékkal, a 2015. végi 300 milliárdról 2017 végére 500 milliárd forintra emelkedett, és a bank az idén is a piaci átlag feletti növekedést tervez - emelte ki Szerdahelyi Róbert. 
    Elmondta: a pénzintézetnek 6 ezer kis- és középvállalati ügyfele van, ezek a cégek évi 300 millió forinttól 15 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkeznek, a hitelezési területen 1 százalék alatti nem teljesítő hitelállománnyal rendelkeznek.  A kkv-szegmensben a 2016 végi 130 milliárd forintról tavaly 31 százalékkal 170 milliárd forintra emelkedett a folyósított hitelek állománya - jelezte Szerdahelyi Róbert.