Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megnyílt a magyarok nyugat-európai családi népművészeti tábora

2018-04-30 17:30:00

Második alkalommal zajlik a Francia-Alpokban a magyarok nyugat-európai családi népművészeti tábora, amelynek programjain mintegy 150e-ne vesznek részt - tájékoztatta az MTI-t Dabizs Mercédesz, a szervező Franciaországi Magyarok Szövetségének (Framosz) elnöke hétfőn. 

    Közlése szerint a kedden záruló négynapos programon neves magyar előadóművészek, népzenészek léptek és lépnek még fel, a hat országból érkezett résztvevőknek pedig lehetőségük van tánc- és énektanulásra, furulyaoktatásra, kézműves foglalkozásokon való részvételre es a magyar tájegységek folklórjának megismerésére. 
    Az összegzés szerint a tábor szervezői külön gondot fordítottak arra, hogy minden korosztály tartalmas programokon vehessen részt. Az előadók és foglalkozásvezetők munkáját a Kőrösi Csoma Sándor Program öt országból érkezett ösztöndíjasai segítik. 
    A kulturális kínálat magyar gasztronómiai élményekkel is kiegészült, óriás bográcsokban főztek gulyáslevest a táborozóknak. 
    A közlemény arról is beszámol, hogy a Framosz a tábor ideje alatt tartotta éves közgyűlését, amelyen a tagszervezetek beszámoltak kulturális tevékenységeikről. A közgyűlésen jelen volt Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, akinek közvetítésével magyar filmek, kiállítások, művészeti produkciók és előadások színesíthetik a Framosz tagegyesületeinek programkínálatát.