Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nemzetközi Dixieland Fesztivál Salgótarjánban

2018-04-30 10:30:00

A 34. Nemzetközi Dixieland Fesztivált rendezik meg Salgótarjánban május 2.-6. között, lesz a programban Visegrádi Gála, gasztro jazz-est és acapella koncert is - tájékoztatta az MTI-t a fesztiváligazgató.

    Tóth Csaba elmondta: az idei fesztiválon a fiatalokhoz szeretnék közelebb vinni a dixieland és jazzmuzsikát, ezért a program több ponton eltér az előző évek gyakorlatától, nem lesz színháztermi koncert és örömzene.
    Harmincnégy éves fesztiválról van szó, amelynek nem csak a muzsikusai lettek idősebbek, de a közönsége is; szeretnék bemutatni ezt a nemzetközileg jegyzett fesztivált a fiataloknak, és elérni, hogy úgy érezzék, érdekes szabadidős program számukra is - tette hozzá.
    Mint ismertette, az első két nap a város középiskolás diákjainak szól, megismertetik a jazzmuzsikát salgótarjáni és Nógrád megyei muzsikusok közreműködésével. 
    Szombaton a Fő tér ad helyet a Visegrádi Gálának, amelyen fellép a cseh Black Burinos, a szlovák Funny Fellows, a lengyel Leliva Jazz Band, Magyarországról pedig a Dixie King of Hungary. Ez a zenekar egy muzsikus  - a két éve elhunyt Benkó Sándor - kivételével ugyanazt a formációt jelenti, mint az egykori Benkó Dixieland Band. 
    A gasztro jazz-esten a Szlovákiából érkező zenekar szolgáltatja a zenét.
    A hagyományos templomi koncertet idén is megrendezik: a Szent József Plébániatemplomban a MÜPA tehetségkutató versenyének idei győztese, a WindSingers ad a'capella koncertet.
    A fesztivál kísérőprogramja a kedden kezdődő és szombatig tartó IV. Salgótarjáni Ifjúsági Jazz Tábor. Tóth Csaba elmondta: négy éve azzal a szándékkal indították el a tábort, hogy a fiatalokat összehozzák a jazz nagyöregjeivel, olyan jazzművészekkel, akik tanítják is ezt a műfajt. A produkció az elmúlt három évben mindig bemutatkozott a fesztiválon, ez most sem lesz másképp, a Visegrádi Gála az ifjú zenészek műsorával kezdődik.