Gedeon napja van. | 2024.03.28

A LOT alkalmazottai a bírósági tiltás ellenére is sztrájkolnak kedden

2018-04-28 13:13:00

A május 1-re meghirdetett sztrájkot tiltó bírósági döntés ellenére megtartják a munkabeszüntetést kedden a LOT dolgozói - jelentették be péntek éjjeli sajtóértekezletükön a LOT lengyel légitársaság alkalmazottait tömörítő szakszervezetek képviselői.

    Korábban, péntek este a lengyel nemzeti légitársaság vezetése közölte: a varsói kerületi bíróság aznapi döntése nyomán a munkabeszüntetés elmarad.
    A LOT pilótáit és utaskísérőit tömörítő szakszervezetek képviselői péntek reggel közölték, hogy május 1-jére határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetnek, a varsói Chopin repülőtérről aznap nem indulnak járatok.
    A péntek éjjeli szakszervezeti sajtóértekezleten a bírósági döntést a polgári jogok korlátozásának minősítették, az eljárás szerintük szabálytalan volt. Bejelentették, hogy emiatt a lengyel emberi jogi szóvivőhöz fordulnak.
    A szakszervezetek nem részletezték, hányan vehetnek részt a keddi sztrájkban, és hogy konkrétan milyen formában zajlik majd. "Még néhány nap hátra van" - jelentette ki a sztrájkbizottság elnöke, Monika Zelazik.
    Közlése szerint a LOT alkalmazottait tömörítő szakszervezetek arra hívtak fel más lengyelországi szakszervezeteket, hogy szolidáris tiltakozásokat szervezzenek.
    A LOT vezérigazgatója, Rafal Milczarski szerint a sztrájk törvénytelen lenne. Közlése szerint a bíróság jogosnak találta a légitársaság panaszát, elismerte, hogy a sztrájkról szóló szavazást szabálysértő módon bonyolították le.
    A szakszervezetek kifogásolják a légitársaság jelenlegi bérkifizetési szabályzatát. A korábbi szabályzatot 2013-ban megváltoztatták a LOT átstrukturálása miatt, ezt a lépést a lengyel legfelsőbb bíróság tavaly törvényesnek találta. Milczarski szerint folyamatos párbeszéd zajlik a bérkifizetési feltételekről.
    A sztrájk az élénk idegenforgalmi időszakot érintené. Tervezett indítása ugyanis az úgynevezett hosszú hétvégére esik, amely Lengyelországban szombaton kezdődött és jövő hétvégéig tart. Az állami ünnepek miatt ugyanis kedd, május 1. és csütörtök, május 3. is szabadnap.