Auguszta napja van. | 2024.03.29

Corbyn: a Munkáspárt nyárig "felszámolja" a párton belüli antiszemitizmust

2018-04-25 14:58:00

A brit Munkáspárt legkésőbb július végéig "rendezi" a párton belüli antiszemita ügyek "óriási többségét" - közölte szerdán Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő vezetője. Ígéretét a brit zsidó szervezetek kétkedéssel fogadták.

    Corbyn, aki kedd este tárgyalt a legnagyobb brit zsidó szervezetek vezetőivel a Munkáspárton belüli antiszemita megnyilvánulásokról, szerdai közleményében hangsúlyozta, hogy "elsődleges fontosságú" feladatának tekinti a zsidóság részéről felmerülő "panaszok kezelését".
    A 300 ezresre becsült brit zsidóság két legnagyobb érdekképviseleti csoportja, a Board of Deputies of British Jews és a Jewish Leadership Council - amelynek vezetőivel Corbyn előző este tárgyalt - szerdán közzétett közös nyilatkozatában ugyanakkor "csalódást keltőnek" és "elszalasztott lehetőségnek" nevezte a Munkáspárt vezetőjével tartott megbeszélést.
    Jonathan Goldstein, a Jewish Leadership Council vezetője a BBC rádiónak nyilatkozva szerdán úgy fogalmazott, hogy Corbyn "mindaddig hajlandó beszélgetésbe bocsátkozni, amíg meg nem kérik, hogy tegyen is valamit, akkor viszont csak bámul és a vállát vonogatja".
    Az elmúlt hetekben belpolitikai botránnyá fajult ügy előzményeként a Munkáspárt egyik zsidó alsóházi képviselője, Luciana Berger Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy Corbyn még 2012-ben támogató üzenetet küldött egy durván antiszemitának minősített londoni utcai falfestmény szerzőjének, aki kifogásolta műve eltávolítását.
    A zsidó szervezetek erre reagálva március végén megfogalmaztak egy közös felhívást, amely szerint a Munkáspárton belüli antiszemitizmus megnyilvánulásainak és eltűrésének korántsem ez az egyetlen jele.
    A március végi felhívás szerint Corbyn például "barátjának tartja a zsidók ellen terrortámadásokat elkövető Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet", és részt vesz a milíciát támogató londoni demonstrációkon.
    "Ez még a legjobb esetben is azt jelenti, hogy a szélsőbal megszállottan gyűlöli a cionizmust, a cionistákat és Izraelt, a legrosszabb esetben viszont olyan konspirációs világnézetre vall, amely a zsidó közösségeket ellenséges képződménynek, osztályellenségnek hiszi" - fogalmaztak a felhívást kiadó zsidó szervezetek.
    A Munkáspárt vezető tagjait az elmúlt években is többször érte az a vád, hogy antiszemita nézeteket hangoztatnak. 
    Ken Livingstone volt londoni polgármester párttagságát két éve felfüggesztették, miután egy BBC-interjúban azt mondta: Adolf Hitler politikája kezdetben arra irányult, hogy a zsidók költözzenek "Izraelbe" - az akkori Palesztinába -, és a náci diktátor "ezzel valójában a cionizmust támogatta".