Emma napja van. | 2024.04.19

Ugrásszerűen nőtt a Líbiából Olaszországba érkező migránsok száma

2018-04-23 19:52:00

Ugrásszerűen nőtt a Líbiából Olaszország felé útnak indult migránsok száma. Hétfőn több mint 1300-an érkeztek a dél-olaszországi partokra, hónapok óta először ilyen sokan egyszerre. 

    A hatóságok tájékoztatása szerint Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon szombaton és vasárnap kimentett csoportokról van szó. 
    Több mint ötszáz fő az EuNavforMed katonai művelet egyik német hajójával érkezett meg a szicíliai Catania kikötőjébe. További több mint ötszáz embert az Sos Mediterranee nem kormányzati szervezet (NGO) Aquarius nevű hajója mentett meg és szállított a szicíliai Trapaniba. A többieknek más civil mentőhajók segítettek az olasz parti őrség koordinálásával. 
    A migránscsoportokat mind Líbia partjairól indultak útra gumicsónakokkal. Az egyik hajó fel is borult, utasainak a líbiai parti őrség sietett a segítségére: több mint kétszáz embert tudtak kimenteni és visszaszállítani Líbiába. Tizenegyen a tengerbe fulladtak líbiai források szerint. 
    Az olasz hatóságok információi szerint az olaszországi partokra érkezett migránsok között feltűnően sok a szülői kíséret nélküli kiskorú. 
    Ilyen sokan egyszerre legutóbb tavaly ősszel, majd előtte tavaly nyár elején érkeztek Dél-Olaszországba. A Líbia felőli migráció hirtelen erősödését a rendkívül jó időjárással, valamint a líbiai politikai helyzettel magyarázzák. Elemzők szerint az észak-afrikai országban ismét fokozódtak a hatalmi ellentétek Halifa Haftár tábornok hirtelen "eltűnése" miatt. Egyes források szerint a súlyos beteg tábornok gyógykezelés céljából elhagyta Líbiát, mások szerint merényletben meghalt. 
    A római belügyminisztérium naprakész adatai azt mutatják, hogy az év eleje óta mintegy nyolcezer migráns érkezett, majdnem nyolcvan százalékkal kevesebben mint 2017 azonos időszakában.