Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rekordáron keltek el a Grand Tokaj Zrt. muzeális borai

2018-04-21 19:15:00

Rekordáron keltek el a Grand Tokaj Zrt. muzeális aszúi a Tokaji Borlovagrend hatodik alkalommal megrendezett Nagy Tokaji Borárverésén, szombaton Tokajban.

    Goreczky Gergely, az állami tulajdonú társaság vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az 1963-ban készült, 12 palack ötputtonyos aszúból álló tétel 1,7 millió forintért kelt el, vagyis egy félliteres üveg bor mintegy 140 ezer forintért talált gazdára. Az 55 éves aszút a tokaji borárverésen interneten most először licitáló londoni Pall Mall 67 nevű klub egyik tagja vásárolta meg. A vezérigazgató hozzátette: a muzeális borok iránti jelentős érdeklődést arra szeretnék felhasználni, hogy ráirányítsák a figyelmet a most készülő aszúkra.
    Molnár Péter a szervező Tokaji Borlovagrend ceremóniamestere az esemény bevezetőjében azt mondta: a borárverés során évről-évre meg tudják mutatni annak a kincses ládának a tartalmát, amelyet évszázadok óta őriznek Tokaj-Hegyalján. Az árverésre kínált tételek máshol nem megvásárolhatók, vagyis különleges borokra tehettek szert a vevők.
    Az árverésen 24 pincészet 39 borát kínálták, az összesített leütési érték közel húszmillió forint volt.