Andrea napja van. | 2024.04.18

Május tizenhetedikén az utcára tesznek egy 96 éves nénit Kazincbarcikán

2018-04-21 13:31:00

"Mielőtt ezt az írást bárki elolvassa, véleményt alkotna, jusson eszébe, hogy más szemüvegén nézve a világot, más valóságot látunk."

Szűk egy hónap múlva, az észak-borsodi kisváros, Kazincbarcika, nem éppen legfelkapottabb részén található házából, kilakoltatják a 96 éves Ilona nénit.

Elfogytak a jogi akadályok a mindenható végrehajtók elől, akik egy bírósági határozat nyomán, május 17-én az utcára teszik az idős nőt. Múlt év novemberében, egy nappal a kilakoltatási moratórium előtt még sikerült megakadályozni a kilakoltatást, mert nem kézbesítették szabályosan a határozatot.

Az ingatlan (volt) tulajdonosai kétségbeesetten futnak versenyt az idővel, hogy a 2006. január 23-án 22 783 CHF-nek megfelelő, 3 millió - kilencszázezer forint kölcsönt, amit folyamatosan fizették, vagy letiltottak a fizetésükből, 2017-ben még mindig 9 millió forintot követelő bankkal egyességet kössenek. Minden igyekezetük kudarcba fulladt, ugyanis a tulajdont szerzett bank nem hajlandó bérleti szerződést kötni az egykor szebb napokat látott telepi ikerház felére.

A végrehajtó is tette a dolgát, többek között az ingatlan tulajdoni lapjáról töröltette az idős asszony holtig tartó haszonélvezeti jogát, és május 17-ére megrendelte a rendőröket a kilakoltatáshoz. Nagy szükség van a marcona rendőrökre, hogy megvédjék a végrehajtókat a majd száz éves asszonytól.

A kazincbarcikai történet a magyarországi devizahitel-alapú átverés újabb tragikus fejezete, melyben Ilona néni áldozat.

Az idős nő nyolcvannégy éves korában aláírta fia hiteligénylését, melynek fedezete a házuk volt. Ezzel az aláírással elvesztette holtigtartó haszonélvezeti jogát, és lehet, hogy az ingatlan elvesztését sem éli túl.

Lehetne bölcselkedni a hitelfelvevő felelősségének kérdéséről, azonban nem szabad elfeledni, hogy Gyurcsány Ferenc, Oszkó Péter, Bajnai Gordon, Felcsúti Péter, Király Júlia, Simor András a magyarországi devizahitel-alapú átverés fő felelősei. Majd másfél évtized távlatából visszatekintve, az egykori munkásőr Felcsúti Péter és cinkostársainak „munkássága”, családok százezreinek a tragédiájáért felelős.


Fotó internet

Szomorú, hogy a kommunista múlttal terhelt bíróságok, nem láttak át a „banküzemnek” nevezett pénzügyi mahinációkon, és egy marék kölcsön devizával, amely hitelről-hitelre járt, kifosztották a pénzügyben járatlan, gyanútlan adósokat, tettek tönkre magyar családok százezreit, összeségében a magyar bankrendszert és hosszú időre a gazdaságot.

Az úgynevezett deviza-alapú hitelügyleteknél a forrás nem deviza volt. A bankok egymástól kölcsönkért devizával, amit a kölcsönszerződés után azonnal visszaadtak, húzták le az adósokat egy soha véget nem érő szerződéssel. A hitelfelvevő nem devizában, hanem forintban kapta a hitelt, a kamatokon, a megszámlálhatatlan költségen túl, az árfolyamrést is vele fizettették. Így emelkedett az eredeti törlesztőrészlet akár a duplájára. Láss csodát, a devizaalapú kölcsönök elterjedése után, rövid időn belül, pl a svájci frank átváltási értéke nagyon megemelkedett. Az írásban szereplő adós, 2006-ban 175 Ft-ot „kapott” egy svájci frankért, amit 2015-ben pedig 256,5 forinton váltották át.

Az adós hiába fizette, vagy tiltották a fizetéséből a törlesztést, a mai napig, az eredeti összeg két és félszeresével tartozik.

Müller János a Magyar Bankszövetség egykori szóvivője azt mondta, hogy a deviza-alapú hitelt csak ki lehet nőni. Nos üzenik az adósok Müller Jánosnak, hogy nem tudták kinőni, hanem belerokkantak. (folytatjuk)

(di)



Képújság
Sajómente Média Alapítvány