Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az ÁSZ visszaküldte a Jobbik, a DK és a Párbeszéd intézkedési tervét

2018-04-21 12:30:00

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megfelelőnek találta az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságok megszüntetésére, az LMP esetében kiegészítést kért, a Jobbik, a DK és a Párbeszéd esetében azonban azt állapította meg, hogy az intézkedési terv nem alkalmas a hiányosságok megszüntetésére, ezért azokat visszaküldte a pártoknak - közölte az ÁSZ szombaton. 

    A www.aszhirportal.hu oldalon közzétett tájékoztató felidézte: az ÁSZ törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok gazdálkodásának törvényességét. 2018. január elején hét párt (a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Párbeszéd Magyarországért Párt, az Együtt és a Magyar Liberális Párt) ütemezett ellenőrzését zárta le. Minden párt esetében tárt fel számviteli és könyvvezetési szabálytalanságokat, hiányosságokat, továbbá megállapította, hogy az érintett pártok - eltérő mértékben - tiltott vagyoni támogatást fogadtak el.
    A törvény előírja, hogy az ellenőrzött szervezeteknek a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük az ÁSZ megállapításai alapján, és azt meg kell küldeniük az ÁSZ-nak. Ez biztosítja, hogy az ellenőrzöttek kijavítsák a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat. Az ÁSZ február 16-án közölte, hogy mind a hét párt határidőben megküldte intézkedési tervét. 
    A számvevőszék értékelte a beérkezett intézkedési terveket és három párt - az MSZP, az Együtt és a Liberálisok - esetében megfelelőnek találta azt: az intézkedési tervekben foglaltak összhangban vannak a jelentések megállapításaival és javaslataival. Az LMP esetében az ÁSZ pontosítást, kiegészítést kért. 
    A Jobbik, a DK és a Párbeszéd esetében ugyanakkor az ÁSZ megállapította, hogy a beérkezett intézkedési terv nem alkalmas az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére és a mulasztások következményeinek kezelésére, ezért azt kijavításra visszaküldte.
    Az érintett pártoknak a törvényi előírás szerint tizenöt munkanapjuk - testületi döntéshozatal szükségessége esetén a következő testületi ülést követően öt munkanapjuk - van az intézkedési tervek pontosítására, kijavítására, illetve újbóli megküldésére.
    Az ÁSZ közleményében hangsúlyozta: a számvevőszék a politikai pártok ellenőrzése során is elsődleges célnak tekinti az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a közpénzekkel való szabályszerű gazdálkodás követelményeinek érvényesítését.
    A szervezet törvényi felhatalmazás alapján 1990 óta folyamatosan és ütemezetten ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártok és pártalapítványok gazdálkodását, valamint értékeli a hatályos törvények betartását. Ellenőrzéseit szigorú szakmai standardok alapján, transzparens módon, minden egyéb szervezettől függetlenül, pártatlanul, a jogállam keretei között végzi. Az ÁSZ független a politikától, nem vesz részt a politikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel politikai szempontokat - hívták fel a figyelmet.