Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ma kezdődik a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

2018-04-19 08:28:00

Több mint 170 program és 26 ország 160 kiállítója várja a közönséget a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amely ma kezdődik a Millenáris parkban.

    A könyvfesztivál díszvendége idén Daniel Kehlmann német író lesz. A Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese és Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke adja át a német szerzőnek, akit Darvasi László laudál a négynapos rendezvény megnyitóján.
    A kortárs német irodalom "csodagyerekeként" számon tartott író 1975-ben Münchenben született, jelenleg Bécsben és Berlinben él. Regényei és esszékötetei már huszonéves korában hatalmas kritikai és közönségsikert arattak Németországban, a világhírt pedig A világ fölmérése című regénye hozta meg számára: csak Németországban 2,3 millió példányt adtak el belőle és 46 nyelvre, köztük magyarra is lefordították. Kritikusai világszerte kifinomultságát, hatalmas tárgyi tudását, intelligenciáját és páratlan humorát dicsérik.
    A könyvfesztivál díszvendég országa ezúttal Szerbia lesz, ehhez kapcsolódva számos szakmai program, könyvbemutató és pódiumbeszélgetés várja a délszláv ország irodalma iránt érdeklődőket. A Szerb Köztársaság részéről Vladan Vukosavljevic kultúráért és médiáért felelős miniszter mond köszöntőt a fesztivál csütörtöki megnyitóján.
    A vasárnapig tartó rendezvény egyik kiemelkedő eseménye az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amelyre idén 18 országból érkeznek résztvevők. A KKM-Balassi Intézet hét országból vár könyves szakembereket idei programjára. A Kis Könyves Éjen 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervez kulturális programokat, amelyekről a kiskonyves.blog.hu oldalon lehet tájékozódni.
    A könyvfesztivál részletes programját a www.bookfestival.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.