Auguszta napja van. | 2024.03.29

Törökország arra kéri Washingtont és Moszkvát, hogy "körültekintően járjon el" szíriai vitájukban

2018-04-13 20:15:00

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció pozitívan kezeli a vegyifegyver-használat kérdését, de Törökország arra kéri Washingtont és Moszkvát, hogy "körültekintően járjon el" Szíriában a feltételezett dúmai vegyi támadás miatt kialakult amerikai-orosz vita során - mondta újságíróknak Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában a pénteki muzulmán imát követően.

    Erdogan "fájdalmasnak" nevezte azt a feltételezett vegyi támadást, amelyet a szíriai lázadók utolsó erődítményeként szolgáló, kelet-gútai Dúma város szenvedett el szombaton. Az incidensben értesülések szerint többtucatnyi polgári lakos életét vesztette.
    Erdogan pénteken arról számolt be, hogy a szíriai béke mihamarabbi megteremtésének lehetőségeiről beszélt a napokban telefonon Trumppal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Eszerint közölte az amerikai elnökkel, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció pozitívan kezeli  a vegyifegyver-használat kérdését. Ugyanakkor mind Trumppal, mind Putyinnal közölte, hogy a szíriai helyzet fokozódása "nem vezet jóra". Erdogan szerint a szíriai helyzetet csak békésen, a feszültség enyhítésével lehet rendezni.
    Binali Yildirim török kormányfő szintén a pénteki ima után nyilatkozott újságíróknak. A miniszterelnök figyelmeztetett: a feleknek nem szabad tovább bonyolítani a konfliktust, különös tekintettel arra, hogy Törökország, Oroszország és Irán közös erőfeszítéseket tesz a szíriai helyzet politikai rendezésének megteremtéséért.
    A szíriai vezetés tagadta, hogy a kormányerők bármilyen vegyi támadást hajtottak végre a felkelők ellen, és Damaszkusz szövetségese, Moszkva is valótlannak nevezte ezeket a híreszteléseket.
    Donald Trump amerikai elnök nemrég jelezte: katonai akciót is fontolgat Szíriával szemben a vegyi támadás nyomán. Oroszország erre az esetre "komoly válaszlépéseket" helyezett kilátásba.