Auguszta napja van. | 2024.03.29

Holland miniszterelnök: Hollandia nem kíván csatlakozni az esetleges katonai fellépéshez Szíriában

2018-04-13 19:20:00

Hollandia nem  kíván csatlakozni az esetleges  katonai fellépéshez Szíriában annak ellenére, hogy a jelek szerint tiltott vegyifegyvert vetett be a szír kormány - közölte Mark Rutte holland miniszterelnök pénteken.

    A miniszterelnök elmondta, Hollandia megérti a lehetséges válaszlépéseket, de jelenleg nincs terítéken a holland részvétel lehetősége.
    A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői pénteken érkeztek Szíriába, hogy a helyszínen vizsgálódjanak a vegyifegyverrel elkövetett támadással kapcsolatban. A szervezet pénteken úgy nyilatkozott: szakértőik még egy héttel a támadás után is értékes bizonyítékokat tudnak gyűjteni, azonban nem várható gyors eredmény. Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, nagy a valószínűsége, hogy klórgázt, vagy szaringázt vetettek be - közölték.
    A szíriai felkelők uralma alatt állt Dúmában szombaton több mint 40 halálos áldozatot követelt egy feltehetően ideggázokkal történt támadás, amelyért a nyugati hatalmak Bassár el-Aszad elnök rezsimjét teszik felelőssé, és katonai megtorlást helyeztek kilátásba. A damaszkuszi vezetés és legfőbb szövetségese, Oroszország ezt visszautasítják, koholmánynak nevezve a Nyugat állításait. 
    A legtekintélyesebb londoni hadászati elemzőműhely, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) pénteken ismertetett helyzetértékelésében hangsúlyozta: a nyugati országoknak elsősorban azt kell eldönteniük, hogy ha katonai akcióra szánják el magukat Szíriában, a fellépés célja a büntetés legyen-e, és az, hogy elrettentse Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét a vegyi fegyverek újbóli bevetésétől, vagy a rezsim azon katonai infrastruktúráját veszik célba, amely lehetővé tette az utóbbi időben a kormányerők igen jelentős előretörését.