Gedeon napja van. | 2024.03.28

Debrecen és Miskolc rendezi 2024-ben az Európai Egyetemi Játékokat

2018-04-13 16:45:00

Debrecen és Miskolc rendezi 2024-ben az Európai Egyetemi Játékokat (EEJ) az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) pénteki, madridi döntése alapján.

    A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) sajtóközleménye emlékeztet rá, hogy a pályázat egyetlen vetélytársa a lengyel Lódz városa volt. A 2022-es és a 2024-es esemény közül Debrecen és Miskolc választása azért is esett az utóbbira, mert az év második felében Magyarország tölti majd be az Európai Unió soros elnöki tisztét.
    A prezentációra csütörtökön került sor az EUSA madridi közgyűlésén, és a végrehajtó bizottság tagjainak egyhangú visszajelzése szerint minden idők egyik legszínvonalasabb bemutatóját tartotta a magyar csapat.
    "Óriási sikernek tartom, hogy Magyarország, azon belül Debrecen és Miskolc nyerte el az Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát. A kormány teljes támogatásáról biztosította az eseményt, amely szépen illeszkedik a vizes világbajnokság és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál utáni sorba" - nyilatkozta Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.
    Hozzátette, várhatóan ez lesz minden idők legnagyobb multisport eseménye Magyarországon, az 1965-ös budapesti nyári Universiadéhoz hasonlóan, hiszen körülbelül hatezer induló várható 2024-ben.
    Az esemény jellegzetessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem intézményi színekben induló csapatok vehetnek részt rajta.
    A játékok műsorán idén 13 sportág - asztalitenisz, evezés, futsal, cselgáncs, kajak-kenu, kézilabda, B33-as kosárlabda, hagyományos kosárlabda, labdarúgás, röplabda, tenisz, tollaslabda és hetes rögbi - szerepel.
    A korábbiakban Córdoba (2012), Rotterdam (2014), valamint Zágráb és Rijeka közösen (2016) lehetett rendező, az idén a portugál Coimbrában, 2020-ban Belgrádban, 2022-ben pedig Lódzban kerül sor a sportfesztiválra.