Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csaknem 330 millió forintnyi támogatásról döntött a médiatanács

2018-04-13 14:23:00

Négy animációs sorozat folytatását, valamint egy egész estés animációs tévéfilm elkészítését  támogatja - összességében 191,9 millió forinttal - a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra Program keretében. A testület arról is döntött, hogy történelmi dokumentumfilmek készítését 124,8 millió, forgatókönyvekét és filmtervelét pedig 10,6 millió forinttal támogatja.

    Az NMHH által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint a Dargay Attila-pályázat eljárásában kiosztott támogatásból folytatódik Glaser Katalin sorozata, a szürreális-mesés Városi legendák, új epizódokkal bővítheti a Székelyudvarhelyről pályázó Fazakas Szabolcs az ember, a természet és a természetfeletti hatalmak kapcsolatáról, a székelység mondavilágáról szóló Székelyföldi Legendáriumot.
    Gurmai Beáta és Nyikos László a legkisebbeknek szóló Borka és a varázsruha új részeit készítheti el, valamint folytatódnak - Lázár Ervin mesevilágának meghatározó hősével - Bab Berci kalandjai is Kovács Márton rendezésében. Egész estés animációs tévéfilmet készíthet Klingl Béla a 3D-s, papírkivágásos technikát használó Boxi című, a médiatanács által korábban már támogatott animációs sorozatából, amely egy papírfiú és kartonkutyája kalandjait meséli el - közölték.
    A mecenatúraprogram történelmi dokumentumfilmek gyártását támogató Nemeskürty István-pályázatának nyertesei négy XX. századi és egy középkori témáról forgathatnak majd, összesen 124,8 millió forint felhasználásával.
    Elkészülhet az 1968-as prágai tavasz eseményeinek forgatagában egy, a Szabad Európa Rádiónak levelet író, emiatt "államellenes összeesküvővé" vált kiskamasz sorsát rendhagyó történelemóra keretében feldolgozó Osztálytárs (rendező: Varga Ágota), valamint a Tisza István meggyilkolása című alkotás az ország egykori miniszterelnökéről, kora legnagyobb tekintélyű államférfijáról és a dualizmus végi Magyarországról, Pajer Róbert rendezésében.
    A néphadsereg katonái, Ivády Nóra rendezése négy, 1956-ban szolgálatot teljesítő ezredes sorsát helyezi a középpontba, míg a kommunista diktatúra és az ideológia érdekében az emberi életek feláldozhatóságának határait feszegeti a Szigorúan titkos című film (rendezője Babos Tamás).
    A Mátyás: Mítosz és valóság című alkotás (r.: Eckhardt Balázs) a "legigazságosabbnak" tartott királyunkról kíván objektív képet adni - írták a közleményben.
    A médiatanács az idei Egri Lajos-pályázat keretéből nyolc forgatókönyvtervet és egy filmtervfejlesztést ítélt támogathatónak, összességében 10,6 millió forinttal.
    Forgatókönyv készül a Profán Passió című, a krisztusi feltámadást sajátos környezetbe helyező kisjátékfilmhez, a Semmelweis Ignácról szóló abszurd történelmi drámához Szepsis címmel, illetve egy erdélyi sírásó házaspár 1956-os tragédiájáról szóló, 2 M című rövidfilmhez - a cím a kétméteres sírmélységre utal. Nyertes lett a nyilas-, majd Rákosi-korszakot megidéző, de mégis leginkább a szerelemről és a vezeklésről szóló Kihallgatás című történelmi dráma-thriller pályázata is. A szabadság tébolya című alkotás nyertes filmtervfejlesztése az 1848-49-es forradalom utáni években játszódó történelmi dráma alapja lesz.
    Tamás Zsuzsa A macskakirálylány című gyermekkönyvéből félórás animációs filmsorozat forgatókönyve készül. Dragomán György írja majd Az ikerkardok titka című ifjúsági tévéfilm alapját, amelyben két tizenéves kamasz Szondi György kincseinek nyomába ered, Mészöly Miklós Fekete gólya című regényéből pedig szintén egy ifjúsági tévéfilm forgatókönyve születik meg. Támogatást kapott a Jancsi és Juliska modern kisjátékfilm-változatának előkészítése is, amely mai mese két eltévedt fiatalról.