Gedeon napja van. | 2024.03.28

Prága: a Brexit után sem sérülnek a Nagy-Britanniában élő csehek jogai

2018-04-12 16:15:00

Prágának sikerült elérnie, hogy a Nagy-Britanniában élő cseh állampolgárok jogai a szigetországnak az Európai Unióból történő kiválása (Brexit) után se sérüljenek - közölte Andrej Babis cseh kormányfő csütörtökön Prágában.

    "Elégedettek vagyunk az EU és Nagy-Britannia közti tárgyalások eddigi eredményeivel. A tervezett szerződés az összes cseh érdek védelmét tartalmazza" - jelentette ki Andrej Babis, miután tárgyalásokat folytatott Michel Barnier-vel, az Európai Bizottságnak a brit kiválás ügyében illetékes főtárgyalójával.
    Andrej Babis különösen fontosnak tartja, hogy sikerüljön a jövőben is fenntartani a cseh-brit gazdasági és üzleti kapcsolatok eddigi szintjét.
    Michel Barnier azt mondta, hogy az EU és Nagy-Britannia jövőbeni kapcsolatai a szabadkereskedelmi megállapodáson nyugodnának, és a mai állapothoz viszonyítva bizonyos megszorításokat tartalmaznának.
    Babis emlékeztetett: a szigetországban jelenleg mintegy 50 ezer cseh állampolgár él, s elért jogaik jövőbeni megőrzését Prága kiemelt feladatának tartja.
    Barnier szerint az EU-brit kiválási szerződés mintegy 75 százalékban van kész, a legfőbb nyitott problémákat a Nagy-Britannia (Észak-Írország) és Írország közötti határ ellenőrzése, valamint a vitás ügyek bírósági eldöntése jelenti.
    Csehország számára rendkívül fontos a kereskedelmi forgalom fenntartása. "Számunkra Nagy-Britannia nagyon fontos exportterület. A cseh kivitel jóval nagyobb, mint a behozatal" - jegyezte meg a cseh kormányfő.
    Michel Barnier csütörtök délután a cseh külügyminiszterrel és a gazdasági tárca vezetőjével is tárgyal.