Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vasarely relikviái ihlette kortárs munkákból nyílik kiállítás Szentendrén

2018-04-11 10:30:00

Victor Vasarely papírkivágásainak felhasználásával 25 kortárs képzőművész készített festményeket, szobrokat, fotókat, illetve más installációt a Hungarikon-gyűjtemény számára, ebből a különleges kollekcióból nyílik kiállítás április 14-én, a szentendrei Erdész Galériában.

    Kárpáti Tamás, a Hungarikon-gyűjtemény tulajdonosa az MTI-nek elmondta: a speciális kollekció úgy jött létre, hogy Pierre Vasarely a nagyapja dolgozóasztalának fiókjából két borítéknyi színes, geometrikus papírkivágást juttatott el hozzá. Ezt követően 25 művészt kért fel, hogy készítsenek a Vasarely által kézbevett, használt személyes tárgyak felhasználásával műalkotásokat. 
    A gyűjtő elmondása szerint, azokra az itthon és külföldön élő magyar alkotókra esett a választása, akiknek a munkásságára valamilyen módon hatást gyakorolt az op-art mestere. 
    A gyűjteményt "nagy öregek és nagy fiatalok", többek között Konok Tamás, Orosz István, Fehér László, Szurcsik József, Pinczehelyi Sándor, ef Zámbó István, a Verebics testvérek és Weiler Péter munkái gyarapítják. 
    A gyűjtő ismertetése szerint a rangos alkotógárdában Botos Péter és Kóródi Zsuzsanna az üvegszobrászokat, Kaiser Ottó és Tóth György a fotósokat képviseli, míg a friss Munkácsy-díjas, "neonszobrászként" ismert Hérics Nándor különleges, világító led-hologrammal jelentkezett. Fürjesi Csaba Salzburgból, Naomi Devil Bécsből, Kecskeméti Sándor Berlinből, Fülöp Tibor pedig Barcelonából juttatta el munkáját. 
     A különleges kollekció anyagából nyílik kiállítás Szentendrén, ahol a világhírű művész unokája, a Vasarely Alapítvány elnöke, Pierre Vasarely mond köszöntőt. Májusban a tárlat Budapesten is látható lesz a Berekai Art Stúdióban, majd augusztus közepétől szeptember végéig a Pécsi Galériában, ezt követően pedig a győri Esterházy Palotában tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat anyagából pedig a közeljövőben album is megjelenik - tette hozzá.
    Kárpáti Tamás ismertetése szerint Hungarikonok-gyűjteményét, amely számtalan világhírű magyar művész, sportoló, feltaláló, többek között Örkény István, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Polgár Judit, Pege Aladár, Borsos Miklós, Faludy György, Taróczy Balázs személyes tárgyaiból áll, először 2009-ben mutattak be Budapesten, azóta pedig számtalan helyen látható volt. Elmondta, hogy eleinte híres festők ecsetjeit gyűjtötte, ez alapozta meg a kollekciót, amelyben a híres emberek személyes tárgyai új életre kelnek a neves kortárs képzőművészek által.
    Elmondta, hogy a magyar hírességek mellett külföldi művészek emléktárgyait is gyűjti, így például John Lennon nyakkendője, vagy Frida Kahlo ecsetje, Richard Burton öngyújtója is megtalálható gyűjteményében.
    A kiállítás számos külföldi országban is megtekinthető volt: 2012-ben Olaszországban a Római Magyar Akadémia dísztermében, az olimpiai játékok alkalmával pedig a londoni Magyar Kulturális Központban voltak kiállítva a gyűjtemény darabjai, a tárlat a 2015-ös milánói világkiállításon is szerepelt.     
    Kárpáti Tamás megjegyezte, hogy a Vasarely-hungarikonok iránt már most nagy érdeklődés mutatkozik Bécsből, Barcelonából, Párizsból és Delhiből, így elképzelhető, hogy a kollekció külföldön is bemutatkozik majd.