Auguszta napja van. | 2024.03.29

Turisztikai Ügynökség: februárban újabb rekordot ért el a turizmus

2018-04-10 12:03:18

Februárban ismét rekordot ért el az idegenforgalom Magyarországon, megint a belföldi turizmus volt a fő húzóerő - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva az MTI-nek kedden.

    Guller Zoltán kiemelte: valószínűleg az eddigi legjobb februárját zárta az ágazat, azzal együtt, hogy az év eleje nem számít kiemelt időszaknak a turizmusban. Különösen örvendetesnek nevezte a belföldi vendégek és vendégéjszakák számának kétszámjegyű növekedését. "Látszik, hogy az embereknek van pénzük, és szívesen ismernek meg új helyeket belföldön" - fogalmazott, hozzátéve: ehhez az MTÜ belföldi forgalomélénkítő kampánya is hozzájárult. 
    Kiemelkedő volt a német, a francia és az olasz turisták számának növekedése, de 25 százalékkal nőtt az izraeli turisták száma is - mondta az MTI-nek Guller Zoltán, és jelezte, hogy az új járatnyitások hatására májustól jelentős növekedést vár az amerikai vendégek számában.
    A KSH kedden közzétett adatai szerint februárban a külföldi vendégek száma 6,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,4 százalékkal emelkedett, a belföldi vendégek száma 10,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 10,7 százalékkal emelkedett. Összességében 8,5 százalékkal több vendég 9,0 százalékkal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken. A szálláshelyek  folyó áron számolt bruttó árbevétele 11,9 százalékkal 25,9  milliárd forintra nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 11,2 százalékkal 13,7 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 24,8  százalékkal 6,6  milliárd forintra emelkedett.