Auguszta napja van. | 2024.03.29

IMF: a fejlett országok bevándorlással ellensúlyozhatnák az aktív lakosság csökkenését

2018-04-10 08:15:00

A fejlett országoknak bevándorló munkaerőhöz kellene folyamodniuk annak érdekében, hogy ellensúlyozzák aktív életkorú lakosságuk elkerülhetetlen csökkenését és a gazdaságnak a népesség elöregedéséből adódó lassulását - javasolta hétfőn a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

    "Bár migránsok befogadása problémákat is okozhat és politikai értelemben visszaüthet, ugyanakkor lehetőséget jelenthet a befogadó országok számára" - fogalmaz az IMF a jelentésében, amelyet a jövő héten Washingtonban zajló tavaszi közgyűlése előtt tett közzé.
    A valutaalap közgazdászai szerint a fejlett gazdaságok nem képesek felvenni a harcot az aktív életkorú lakosság elöregedéséből adódó gazdasági visszaeséssel akkor sem, ha határozott lépéseket tesznek a nők és az időskorúak munkaerőpiaci integrálására.
    Az Egyesült Nemzetek Szervezetének becslései szerint "az évszázad közepére a fejlett országok csaknem felében csökkenni fog a népesség". A munkaképes korú dolgozóknak "néhány évtizeden belül" kétszer annyi idős embert kell majd eltartaniuk, mint ma - írta az IMF.
     Az IMF hangsúlyozza, hogy a bevándorlás "hosszú távon hozzájárulhat a növekedés és a termelékenység fokozásához", míg a megszorító jelegű bevándorlási politikák jelentősen súlyosbíthatják a munkaképes korú lakosság elöregedéséből eredő kedvezőtlen tendenciákat.