Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gulyás: az EBESZ túllépte hatáskörét

2018-04-09 18:15:00

A Fidesz frakcióvezetője szerint túllépte hatáskörét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a vasárnapi magyarországi parlamenti választásról kiadott jelentésének egyes megállapításaival.

    Gulyás Gergely hétfőn az MTI-nek azt nyilatkozta: az EBESZ-nek nem feladata a magyar választási kampányról politikai véleményt mondani, különösen nem szükséges a bevándorlással szembenálló kormánypártokkal vitába bonyolódni, és a kormányzati kampányt minősíteni.
    A bevándorlás elutasítása nem xenofóbia, hanem életösztön - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője, alelnöke.
    Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az EBESZ-jelentés megállapítása szerint a választójog alkotmányos alapjogának szabad gyakorlása mindenkinek biztosított volt. Ezzel a Fidesz maximálisan egyetért - közölte.
    Ahogyan azzal is egyetértenek - tette hozzá a politikus -, hogy a választás lebonyolítása átlátható és professzionális volt.
    A jelentés ezen túlmenő megállapításai azonban hatáskörtúllépést jelentenek - mondta Gulyás Gergely.
    Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézményi és Emberi Jogi Hivatalának (ODIHR) vezetője hétfői budapesti sajtóértekezletén azt mondta, hogy a  magyar parlamenti választási folyamatot az állam és a kormánypártok erőforrásainak mindenre kiterjedő átfedése jellemezte, ezzel aláásva a versenytársak esélyét arra, hogy azonos feltételek között mérjék össze az erejüket.
    A választók számos jelölt közül választhattak, mégis a megfélemlítés légköre, az idegengyűlölő retorika, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás korlátozta az igazi politikai vitát - tette hozzá Douglas Wake az EBESZ-nek a választásokról alkotott első megállapításai és következtetései között.