Gedeon napja van. | 2024.03.28

Alapjogokért Központ: pozitívak a kilátások Magyarország számára az EU-ban

2018-04-09 12:05:00

Pozitívak a kilátások, mert a nagy arányú győzelem erős legitimációt fog adni a magyar kormánynak az Európai Unión (EU) belül - közölte az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

    Kovács István azt mondta, ilyen felhatalmazással a magyar kormány szeme előtt nem lebeghet kisebb cél, minthogy az EU jövőjéről szóló vitában meghatározó álláspontot alkosson.
    Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök szövetségeseinek száma gyarapszik, a magyar kormány erős választói felhatalmazással folytathatja a munkát, ezért van esély arra, hogy érdemi fordulat álljon be az Európai Unió politikai vezetésében.
    Ilyen választási részvétellel, ekkora felhatalmazással, ilyen arányú győzelemmel nehéz lesz demokratikus deficittel vádolni azokat a politikai vezetőket, akikre valószínűleg többen szavaztak, mint az eurokraták közül bárkire valaha - fogalmazott.
    A magyar kormány erős fellépésére szükség is lesz, hiszen az EU vezetése csak jövőre cserélődik le, addig is kiélezett harcokra lehet számítani, valamint a következő időszakban olyan dolgok következnek, mint például a kvótaügy, a 7. cikkely szerinti eljárások vagy az EU reformjáról szóló vita - közölte Kovács István.