Emma napja van. | 2024.04.19

Lejárt a jelöltek visszalépésének határideje

2018-04-07 14:15:00

Szombaton 11 órakor lejárt az országgyűlési választáson induló jelöltek visszalépésének határideje, mert az amerikai kontinensen ekkor megkezdődött a választás.  

    A Nemzeti Választási Bizottság március végén fogadta el iránymutatását a jelöltek visszalépésének időpontjáról.
    Az iránymutatás szerint az országgyűlési választáson a szavazás megkezdésének időpontja a voksolást legkorábban indító külképviselet kezdési időpontja, azaz - Magyarország külképviseleteinek elhelyezkedésére tekintettel - a szavazást megelőző napon közép-európai idő szerint 11 óra.
    Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Paulo-i, a Buenos Aires-i és a Santiago de Chile-i külképviselet nyitott ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.
    Annak érdekében, hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás, az egyéni választókerületi jelölt tehát szombaton 11 óráig tehette meg a jelöltségről lemondó nyilatkozatát.
    A lemondott jelölt nevét "lehúzzák" a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.