Gedeon napja van. | 2024.03.28

Személyes sorsok és történelmi filmek az idei Lengyel Filmtavaszon

2018-04-03 08:44:00

A személyes sorsokat feldolgozó alkotások mellett Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulójáról is megemlékezik a 24. Lengyel Filmtavasz, amely április 12. és 18. között várja a közönséget a lengyel filmek legjavával a budapesti Művész moziban.

    A szabadság dimenzióit és arcait mutatja be az idei lengyel filmünnep az egyén és a nemzet szemszögéből. A filmek túlnyomó része igaz történeteken alapul, így a nézők olyan hétköznapi emberek sorsát ismerhetik meg, akik bár a legkegyetlenebb időkben éltek, amikor kellett, hősiesen tudtak helytállni - közölték a szervezők az MTI-vel.
    Lengyelország 1918-ban 123 éves felosztottságát követően újjászületett és visszatért Európa térképére. Ezt az időszakot a Mania című alkotás idézi fel, amelyben a főszereplőt a némafilmkorszak épp emelkedőben lévő sztárja, Pola Negri alakította, rendezője és operatőre pedig a magyar Illés Jenő volt. A korábban eltűntnek vélt, de 2006-ban megkerült némafilm vetítését élőzene színesíti a Czerwie együttes előadásában.
    A Letépett kalász című alkotás egy parasztlány alakját idézi fel, aki az I. világháborúban mártírhalált halt a hit és az emberi méltóság védelmében, A kiátkozott című film pedig a lengyel antikommunista felkelés hőseinek állít emléket. A katonáknak ugyanis a kínvallatás és a halál mellett azzal is szembe kellett nézniük, hogy a népi hatalom minden nyomukat megpróbálta kitörölni a közösség emlékezetéből.
    A vetítés után a nézők találkozhatnak a film főszereplőjével, Marcin Kwasny-val is, aki a film producere is volt. Többek között az ő közreműködésének köszönhető, hogy a film készítésének kezdeti költségeit (több mint 40 millió forintnak megfelelő eurót) a jövőbeni nézők adományaiból sikerült összegyűjteniük.
    A népirtás és a veszteség traumájával szembesülnek A madarak Kigaliban énekelnek című film szereplői. A lengyel alkotók annak a nehézségeit mutatjk be, hogy egy tragédia után hogyan lehet normális életet folytatni.
    Ugyancsak az erkölcsi dilemmákat érinti a Gyilkos vagyok című pszichológiai thriller, amely a XX. század hetvenes éveiben történt eseményeket eleveníti fel, az egyén és a totalitárius rendszer konfliktusának ábrázolásával.
    A szabadság személyes dimenzióját veszi szemügyre a Carte blanche című alkotás, amelyben a minden korlátot legyőzni képes belső erőt mutatják be az alkotók, a súlyos fogyatékossággal küzdő főszereplő életén keresztül.
    A Legjobb című film szintén egy személyes győzelemről szól Jerzy Górski triatlonista életútján keresztül. A vetítés után a közönség találkozhat a sportolóval is, aki a filmtavasz szervezőinek meghívására érkezik Budapestre. Jerzy Górski számos komoly bukás után is képes volt feállni és önmagát legyőzve befejezni a "halálfutást", így első helyen végezve a Double Iron Triathlon versenyen. A megmérettetésen a sportoló 7,6 kilométert úszott, 360 kilométert kerékpározott és 84,4 kilométert futott.
    A filmfesztivált a tudományos-fantasztikus Ádám varázsdoboza című vígjáték koronázza, amely az időutazásról és a téridő határait elsöprő szerelemről szól.
    A filmeket eredeti nyelven, magyar hangalámondással vagy felirattal vetítik.