Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bazsó Bianka 5., Szuromi Tímea 7.

2018-03-31 18:20:00

Bazsó Bianka összetettben ötödik lett, Szuromi Tímea pedig hetedikként végzett a 11 versenyzőt felvonultató 90 kilogrammos kategóriában a bukaresti súlyemelő Európa-bajnokságon szombaton.

    Az Eb utolsó előtti, egyben első magyar érdekeltségű versenynapján a múlt évi Eb-n hetedik Bazsó a hatfős A csoport tagjaként szakításban 89, lökésben pedig 111 kilogrammig jutott, így összetettben kereken 200 kg-mal zárta fellépését.  A szombathelyi Haladás VSE sokszoros országos bajnoka a fogásnemi sorrendben hetedik, illetve hatodik lett.
    A kategória délelőtt versengő B csoportjában lépett porondra a korábban erőemelőként jeleskedő Szuromi, akinek mindkét fogásnemben csak az első gyakorlata volt jó (90, illetve 108 kilón), ezzel együtt szakításban ötödik, lökésben hetedik, s a teljes sorrendben is hetedik lett 198 kilogrammal. A BKV Előre 2017-ben Eb-nyolcadik emelője eredetileg a 75 kg-ban indult volna, de a szakvezetés jobbnak látta, ha egy kategóriával feljebb próbál szerencsét.
    A 90 kg Európa-bajnoka a grúzok vb-aranyérmese, Anasztaszija Hotfrid lett, aki hatalmas különbséggel utasítva maga mögé vetélytársait mindhárom aranyat begyűjtötte.
    Szombat délelőtt kapott szerepet az ötfős magyar csapatból a tavalyi korosztályos Eb-n ötödik Gyürüs Barbara is. A Haladás VSE 19 éves, ólomsúlyú sportolója, aki kategóriájában a második legfiatalabbként versenyzett, öt jó fogással rukkolt ki, csak a 108 kilós lökésgyakorlata nem volt sikeres.  Szakításban 86, lökésben 104 kg lett a legjobbja, ily módon összetettben 190 kg-ot ért el. Hogy a teljes sorrendben  mindez mennyit ér számára, az csak a plusz 90 kilósok Magát Krisztinát is felvonultató A csoportjának vasárnap délutáni viadalán dől el. A tavaly Eb-harmadik Magát ezúttal is éremesélyes.
    A zárónapon lép színre a romániai kontinensbajnokság egyetlen magyar férfi szereplője, a plusz 105 kg-ban érdekelt szegedi Nagy Péter is, aki vasárnap kora este versenyez.