Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csaknem tízévi fegyházat kapott az orosz alvilág főnöke

2018-03-30 10:59:00

Kilenc év 10 hónap fegyházbüntetést szabott ki kétrendbeli, szervezett csoport által elkövetett erőszakos zsarolás címén egy moszkvai bíróság az orosz szervezett alvilág Sakro Molodoj (Ifjú Sakro) néven elhíresült főnökére, Zahar Kalasovra.

    Kalasovot 2016 júniusában vették őrizetbe egy moszkvai étterem előtt 2015 decemberében kitört, két halálos áldozatot követelő lövöldözés miatt. Elfogása egyúttal a kiemelt bűnügyekkel foglalkozó orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hét magas rangú alkalmazottjának letartóztatásához vezetett, akiket azzal vádolnak, hogy pénzt fogadtak el a nyomozás félrevezetéséért.
    Az érintett nyomozók valótlannak mondták az ellenük felhozott vádakat és Kalasov is tagadta, hogy ő lett volna az orosz maffia főnöke.  Ugyanakkor az ítélet szerint a 65 éves, jazidi Ifjú Sakro "vezető helyet foglalt el Oroszország bűnözőinek világában" Aszlan Uszojan (Haszan apó) 2013-ban történt meggyilkolása óta, és ""pártfogása alatt konszolidálta a bűncselekményekkel hivatásszerűen foglalkozó személyeket".
    Kalasov 11 bűntársára, akik két, bandavezér által irányított, hivatalosan őrző-védő tevékenyéggel foglalkozó csoporthoz tartoztak, 7 év 4 hónap és 9 év és 4 hónap közötti büntetést szabott ki a bíróság.
    A Roszbalt hírügynökség értesülése szerint az Ifjú Sakro helyét a Siskan és Oleg Ramenszkij néven is emlegetett, 53 éves Oleg Siskanov veheti át.