Andrea napja van. | 2024.04.18

Európai Számvevőszék: a mezőgazdasági üzemek támogatását előremutató célokhoz kell kötni

2018-03-19 16:45:00

A közös agrárpolitika (KAP) keretében folyósított támogatásokat a jövőben előremutató és alapvető teljesítménycélokhoz, valamint a jogszerűségi és szabályszerűségi előírások teljes betartásához kellene kötni - közölte az Európai Számvevőszék hétfőn.

    A luxembourgi központú uniós számvevőszék a Brüsszelben zajló, a közös uniós agrárpolitika jövőjéről folytatott miniszteri szintű agrártanácskozás margóján kiadott közleménye szerint némely vonatkozó intézkedés célja nem egyértelmű, a célkitűzéseket lehetőség szerint számszerűsíteni kell az eredményekre és hatásokra vonatkozóan.
    Erre azért van szükség, mert a rendelkezésre álló statisztikák egy része nem felel meg a korábbi jelentésekben meghatározott kritériumoknak, így valószínűleg hasonló területek fognak támogatásban részesülni, mint korábban. Kiemelték, jelenleg nincsen olyan uniós statisztikai rendszer, amely képes lenne információt nyújtani a mezőgazdasági termelők életszínvonaláról. Az ilyen adatok tájékoztatást nyújthatnának a mezőgazdasági termelők tisztességes életszínvonalának biztosítására irányuló és más KAP-célokkal kapcsolatos szakpolitikai döntéshozatal során - tették hozzá.
    Mint elmondták az Európai Bizottság koncepciójának egyik fő eleme, az úgynevezett "új teljesítési modell", amely nagyobb felelősséget ruház a tagállamokra a teljesítményre vonatkozóan. A számvevők véleménye szerint az új modell sikere a megbízható tudományos és statisztikai bizonyítékokon alapuló intézkedéseken múlik, amelyek egyértelműen a kívánt eredményeket valósítják meg. Előremutató és ellenőrizhető, az uniós célkitűzésekkel összhangban álló célértékek meghatározására van szükség a közös agrárpolitikára vonatkozó új stratégiai tervek számára, megbízható teljesítményellenőrzés- és értékelési keretre, valamint szilárd alapokon nyugvó elszámoltathatósági és ellenőrzési eljárásra, amely bizonyosságot nyújt mind a szabályszerűségre, mind a teljesítményre vonatkozóan - közölték.