Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2018-03-16 18:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Nagy-Britanniától nyugatra ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere Franciaország, Németország és a Benelux államok térségében okoz többfelé csapadékos időjárást. Szintén egy alacsonynyomású légköri képződmény helyezkedik el az Adriai-tenger környékén, emiatt a Földközi-tenger középső medencéje fölött általában erősen felhős az ég, és több helyen fordul elő eső, záporeső. Oroszország nyugati része és Ukrajna felett front húzódik, amely mentén havazásról, hózáporról, néhol hófúvásról érkezik jelentés. A Skandináv-félsziget felett azonban egy anticiklon terül el, amely többnyire száraz, derült időjárást okoz. A csúcshőmérséklet a mediterrán térségben általában 14 és 20 fok között alakul, de néhol a 21, 22 fokot is eléri. Mindeközben az északon elhelyezkedő anticiklon hatására egyre nagyobb területen alakul fagypont alatt a nappali hőmérséklet, néhol -10 foknál is hidegebb a levegő. A Kárpát-medence időjárását szombat estig egy tőlünk délre található mediterrán ciklon alakítja, amelynek hátoldalán erős, majd viharos széllel egyre hidegebb levegő áramlik térségünk fölé.
    

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:
    ---------------------------------------------------

    Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Pénteken a csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik át, késő este már csak a keleti tájakon várható eső. Szombaton a hajnali, reggeli órákban dél, délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, országszerte tartós, kiadós csapadékra kell számítani. Kezdetben főként eső várható, ami délelőtt északkeleten és a nyugati határvidéken, később pedig már egyre többfelé átvált havazásba. Az ország keleti és déli tájain átmenetileg ónos eső, fagyott eső is kialakulhat. Szombaton az északkeletire, északira forduló szél egyre nagyobb területen megerősödik, estére viharossá fokozódik. Szombaton a késő esti órákra a délkeleti megyék kivételével hótakaró alakulhat ki, több helyen kell hófúvásra számítani.  
     A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 1 és 8 fok között várható, de az ország délkeleti tájain ennél pár fokkal enyhébb lehet az idő.