Gedeon napja van. | 2024.03.28

Még egy hétig lehet delegáltakat küldeni a választási bizottságokba

2018-03-16 11:59:00

Még egy hétig, március 23-ig jelenthetnek be delegáltakat a választási bizottságokba az áprilisi választáson jelöltet állító pártok és független jelöltek. 

    A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felül - a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak.
    A szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 286 van - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a választókerületben induló egyéni képviselőjelöltek, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek.
    Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba (oevb) egy-egy tagot delegálhat az egyéni jelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. A közös jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg delegáltakat.
    A választási bizottságok megbízott tagjait március 23-án 16 óráig kell bejelenteni. 
    A jelölőszervezeteknek, független jelölteknek érdeke, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik azt, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.
    A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.
    2014-ben az országgyűlési választáson csaknem 41 ezer pártdelegált vett részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában.