Andrea napja van. | 2024.04.18

Több megemlékezés tartottak a Felvidéken

2018-03-15 19:15:00

Több megemlékezést tarottak  a nemzeti ünnep alkalmából a Felvidéken, köztük a pozsonyi megemlékezés hagyományos helyszínén, a Medikus kertben lévő Petőfi Sándor szobornál is, ahol több százan gyűltek össze csütörtök délután.

    A pozsonyi megemlékezést a felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok, továbbá Magyarország pozsonyi nagykövetsége, a pozsonyi kulturális intézet és a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság rendezte. Az emlékezők közt a helyi magyar közösség politikai érdekképviseletének vezetőit, Magyarország külképviseletének tagjait valamint számos ismert közéleti személyiséget is látni lehetett.
    A Radnai Béla keze munkáját dicsérő szobornál elsőként Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete mondott beszédet, abban az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot nemzeti identitásunk alapkövének nevezve.
    Kiemelte: a 170 évvel ezelőtt történtek nem csak a magyarok életében  jelentettek különleges és dicsőséges eseményt, hanem az egész térség: Közép-Európa és egész Európa számára is mérvadóak voltak. Hangsúlyozta: 1848 a régió népei számára mai is példát kell adjon, azért hogy próbáljanak meg a nemzeti kizárólagosság gondolatán a megértés jegyében változtatni, mert különben az előttük álló időkben egyaránt áldozatokká válhatnak.
    A megemlékezés a Himnusz eléneklésével zárult.
    Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) a megemlékezésen ugyancsak jelenlévő elnöke a rendezvény kapcsán az ünnepről azt mondta: március 15. üzenete ma is az, hogy az embereknek a szabadságért hallatniuk kell a hangjukat és nem szabad a beletörődés útját választaniuk. Menyhárt József az MKP nem sokkal később Galántán kezdődött központi rendezvényén mondott beszédében is azonos gondolatokat hangoztatott.
    Még a csütörtöki megemlékezést megelőzően, szerdán este Magyarország külképviseletének fogadásán Áder János magyar államfő által a nemzeti ünnep alkalmából odaítélt magas rangú állami kitüntetéseket is átadtak öt neves felvidéki magyar közéleti személyiségnek tevékenységük elismeréseként.
    A magas rangú állami elismeréseket a kitüntetetteknek Pető Tibor nagykövet  adta át, Szigeti László volt MKP-s oktatási miniszternek a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, Grendel Lajos, Kossuth-díjas és József Attila-díjas írónak a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, Öllős László politológusnak a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, Jókai Tibornak, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnökének a Magyar Arany Érdemkeresztjét, Huszár Lászlónak, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatójának a Magyar Arany Érdemkeresztet.