Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fazekas: mintegy 120 milliárd forint agrárfejlesztési forrás jut Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe

2018-03-14 14:45:00

 

Mintegy 120 milliárd forint forrás jut Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a vidékfejlesztési támogatásokból, a pénzből a többi között újabb állattartó telepek, takarmánykeverők, melegházak, élelmiszeripari beruházások jöhetnek létre és újulhatnak meg - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Napkoron, a Szövetségben a magyar mezőgazdaságért címmel megrendezett gazdafórum előtt tartott sajtótájékoztatón szerdán.

 

    A Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdai közleménye szerint a miniszter elmondta, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az ország egyik legjelentősebb mezőgazdasági területe, Napkor községben mintegy 500 őstermelő gazdálkodik. A földművesek jelentős eredményeket értek el a gyümölcstermesztésben, a szabolcsi alma és szilva mára fogalommá vált a magyar vásárlók számára - tette hozzá.
    Emellett az elmúlt időszakban a dinnye és zöldség ágazat is jelentős fejlődésen ment keresztül, akárcsak az állattenyésztés, amelynek jövedelmezősége nő, a gazdák ennek nagy részét visszaforgatják a termelőeszközökbe és ezzel további fejlesztéseket alapoznak meg - tette hozzá.
    Fazekas Sándor közölte, hogy a megye mezőgazdasága egyre versenyképesebb, ehhez kapcsolódik a kormány azon döntése, amelyet a dohánytermesztők támogatásáról hozott.
    A tárcavezető a megye sikerének nevezte, hogy az országos szinten mintegy 62 ezer vidékfejlesztési támogatás közel ötödét a megye gazdálkodói, földművesei, családi vállalkozói adták be. A szaktárca mintegy 85 millió forint értékű támogatásával időjárás-előrejelző radarállomás újult meg Napkoron, a teljes beruházás több mint 150 millió forintba került. Emellett fejlesztették a megyében az országos jégkárelhárító-rendszert is, amelyet a Vidékfejlesztési programból finanszíroznak - sorolta, rámutatva arra is, hogy a Szabolcs-Szatmár megyei gazdálkodók szempontjából rendkívül fontos a jégkárelhárítás, hiszen az elmúlt években több nagy kárt okozó jégverést szenvedtek el a gazdák és a lakosság.
    A gazdafórumon részt vett és felszólalt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az elmúlt négy évben Napkoron több mint 1,5 milliárd forint értékű intézményfelújítási és egyéb fejlesztések kezdődtek meg, illetve készültek el - olvasható az FM közleményében.