Gedeon napja van. | 2024.03.28

Dömötör: Brüsszel 10 ezer bevándorlót telepítene Magyarországra

2018-03-09 16:51:00

A kormány számításai szerint Brüsszel még idén 10 ezer bevándorlót telepítene be Magyarországra - nyilatkozta a közmédiának Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken, hozzátéve: az ellenzéki pártok támogatják a kvótát, így az áprilisi választás dönt arról, hogy lesz-e betelepítés Magyarországra.

    Az államtitkár hangsúlyozta: a bevándorláspolitikában egy sorsdöntő időszak jön, mert Brüsszel még a nyár előtt döntést akar hozni a betelepítési kvótáról.
    Hozzátette: a most asztalon lévő tervek alapján a kormány úgy számol, hogy még idén tízezer bevándorlót telepítenének Magyarországra, a következő években pedig ennél is sokkal többet.
    Kijelentette: a magyar kormány ellenzi, hogy egy képlet döntse el, hogyan nézzen ki Magyarország, kiket telepítsenek hazánkba, ezért minden létező eszközzel küzd a betelepítési kvóta ellen.
    Dömötör Csaba szerint az ellenzéki pártok ugyanakkor támogatják a kvótát, ezért végső soron az áprilisi választás dönt arról, hogy lesz betelepítés Magyarországra vagy sem.
    Kérdésre válaszolva kifejtette: a bolgár elnökség most tárgyalóasztalon lévő javaslata kötelező betelepítésről és felső létszámkorlát nélküli kvótáról szól, amit az is súlyosbít, hogy a pénzügyi hozzájárulásról is szó van benne, hiszen 9 millió forintnak megfelelő hozzájárulást kellene fizetni minden bevándorló számára, ha valaki nem akar részt venni a betelepítési programban.