Andrea napja van. | 2024.04.18

Jogerősen elítélték egy kilencvenéves gyulai férfi kirablóit

2018-03-09 14:39:00

Jogerősen 11, illetve nyolc és fél év fegyházbüntetéssel sújtott pénteken a Szegedi Ítélőtábla három vádlottat, aki 2013-ban otthonában éjszaka rabolt ki egy kilencvenéves férfit.

    A táblabíróság életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek az elsőrendű vádlottat, társait rablás bűntettében marasztalták el.
    A korábban már büntettet, 2013 elején kisebb lopásokat elkövető vádlottak egy ételkihordással foglalkozó ismerősüktől tudták meg, hogy a későbbi sértett rosszul lát, az egyik fülére süket, és szinte mindig egyedül tartózkodik a lakásban, kutyát nem tart, vendégeket sem nagyon fogad. Ismerősük - aki bűnsegédként elkövetett lopás kísérletért egy év tíz hónap három évre felfüggesztett börtönt kapott - azt is elmondta, hogy a férfi otthon 600-800 ezer forint készpénzt tart, amit könnyen el lehet hozni.
    A vádlottak 2013. február 27-én későn este mentek a sértett otthonához. Ketten az ablakon keresztül másztak be az épületbe, és értékek után kezdtek kutatni. A zajra felébredt az idős férfi, akit először az elsőrendű vádlott ütött meg. A sértett földre került, a vádlottak tovább kutattak, de mivel csak néhány ezer forintot találtak, az egyik támadó belerúgott a fekvő férfiba. Az elsőrendű vádlott ezután többször fejen ütötte, fojtogatta, miközben folyamatosan azt kérdezgette, hol a pénz.
    A vádlottak semmi érdemlegeset nem találtak, holott a házban ekkor több mint 3,5 millió forint készpénz, 4 millió forint értékű takarékbetétkönyv volt elrejtve a kamrában, míg az egyik szobai szekrényben 123 ezer forint készpénzt tartott a ház gazdája.
    A bántalmazás következtében a sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett, súlyos egészségromlás alakult ki nála, ami 2013. május 28-án bekövetkezett halálig fennmaradt. A szakértői vélemény szerint a bántalmazás következtében kialakult tartós egészségromlás közvetve járult hozzá az idős férfi halálához.
    Döntésével az ítélőtábla - a jelentős időmúlásra tekintettel - valamennyi vádlott esetében enyhítette a Gyulai Törvényszék által első fokon kiszabott büntetéseket.