Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM-államtitkár: elérhető idén a 4 százalék fölötti gazdasági bővülés

2018-03-07 16:30:00

Elérhető idén a 4 százalék fölötti gazdasági bővülés - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

    A nemzetgazdasági tárca szerdán tette közzé, hogy az államháztartás központi alrendszere 526,6 milliárd forint hiánnyal zárta az év első két hónapját. Az NGM közleménye szerint az idei első két hónapban a központi költségvetés hiánya 599,5 milliárd forint volt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 52,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 20,1 milliárd forintos többletet értek el. 
    Banai Péter Benő kiemelte: egyszeri tételek  befolyásolták leginkább a költségvetési folyamatokat. Annak ellenére, hogy az államháztartás központi alrendszere 526,6 milliárd forint hiányt mutatott az idei év első hónapjában, a társadalombiztosítási alrendszerek és az elkülönített állami pénzalapok többletet mutattak - tette hozzá.
    Az államtitkár kiemelte: az egyszeri jellegű kiadások közé tartoznak az idei uniós kifizetések, amelyek az első két hónapban 492,0 milliárd forintot tettek ki, miközben 2018. február végéig a költségvetésben mindössze mintegy 18 milliárd uniós bevétel érkezett.
    Emellett idén január 1-től a jó adózók a korábbi 45 napos határidővel szemben már 30 napon belül megkapják a visszaigényelt áfát. Ez 220 milliárd forinttal magasabb kiadást jelentett a költségvetésnek az előző év azonos időszakának kifizetéséhez képest - mutatott rá  Banai Péter Benő.
    Az államtitkár elmondta: a büdzsé bevételi oldalán is látszik a kedvező makrogazdasági folyamatok "lenyomata". Tavaly az év egészében 4 százalékkal bővült a magyar gazdaság, de a tavalyi utolsó negyedévben 4,2 százalékos, naptárhatástól megtisztítva pedig 4,9 százalékos volt a gazdasági növekedés, ez a kedvező folyamat befolyásolta az idei első két hónapot is - jelezte.
    Kiemelte: a munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulási adó esetében, amely az egyik legnagyobb bevételi tétel, az idei 2,5 százalékpontos tehercsökkenést követően sem mérséklődtek a központi költségvetés bevételei. Ez annak köszönhető, hogy a foglalkoztatottak száma is bővült, nőttek a bérek is, a minimálbér idei 8 százalékos, illetve a szakmunkás minimálbér 12 százalékos emelkedését követően. A béremelések hatásaként az év első két hónapjában az szja-bevételek "bő 50 milliárd forinttal" voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában - emelte ki Banai Péter Benő.
    Az államtitkár rámutatott: a kedvező folyamatok miatt a kormány az idei évre továbbra is 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel számol, és azzal, hogy az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiány elérése reális cél.