Gedeon napja van. | 2024.03.28

Czibere: több száz emberéletet menthetett meg a vörös kód riasztás

2018-03-07 12:58:00

Több száz hajléktalan és magányos idős ember életét menthette meg tíz nap alatt az extrém hideg időjárás miatt bevezetett vörös kód riasztás - jelentette ki a szociális ügyekért is felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. 

    Czibere Károly hangsúlyozta, hogy a kedden visszavont vörös kód idején több mint 3100 riasztás érkezett a regionális diszpécserközpontokhoz, és a leghidegebb éjszakán is csupán 94 százalékos volt az ellátórendszer telítettsége.
    Mindez azt jelenti: senki nem kényszerült arra, hogy a szabadban, a kihűlés kockázatával éjszakázzon, vagyis jól vizsgázott az idén először bevezetett protokoll - értékelt az államtitkár.
    Emlékeztetett: a szakmai szervezetek és a hajléktalanügyi szolgáltatásokért felelős szakmai kollégium javaslatai alapján az elmúlt évben született meg a vörös kód protokoll alkalmazásáról szóló jogszabály. Ennek lényege, hogy extrém hideg esetén elrendelt riasztás idején életvédelmi céllal a szociális ellátórendszer egészét meg kell nyitni a hajléktalan, illetve krízishelyzetben lévő, főleg magányos idős emberek elhelyezése érdekében.
    Ugyanakkor erre az időre megerősítik a regionális diszpécserközpontokat is, amelyek nyilvántartják a befogadóhelyeket és koordinálják az emberek elhelyezését, illetve az utcai szociális munkások tevékenységét.
    Hangsúlyozta, hogy a tíz nap alatt 392 hajléktalan és 64, többnyire magányos, idős ember gyors elhelyezése vált szükségessé. Közülük 46, speciális szükségletű embert nem hajléktalanszállókon, hanem szociális intézményekben, többnyire idősotthonokban helyeztek el - sorolta az államtitkár. Megjegyezte, még a leghidegebb éjszakán is 285 ágy volt szabadon országszerte, ami azt jelenti, hogy eredményes volt a hajléktalanellátó-hálózat fejlesztése.
    Czibere Károly végül megköszönte a hajléktalanellátó-rendszerben dolgozók áldozatos munkáját, illetve köszönetet mondott azon intézmények lakóinak is, amelyek befogadták az embereket.
    A vörös kód riasztást kedden vonta vissza a tárca, azután, hogy a meteorológiai szolgálat közölte, jelentős felmelegedés várható a következő időszakban.