Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jövő héten dönthetnek a szavazólapok képéről a választási bizottságok

2018-03-07 08:45:00

Az áprilisi országgyűlési választás szavazólapjainak adattartalmáról a jelöltek nyilvántartásba vételéről szóló határozatok jogorvoslatainak lezárulta után, várhatóan a jövő hét közepén - a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által meghatározott időpontban - döntenek az egyéni választókerületi választási bizottságok. 

    Az egyéni választókerületekben induló jelöltek bejelentésére hétfőn 16 óráig volt lehetőség. Az egyéni választókerületi választási bizottságok mellett működő választási irodáknak kell ellenőrizniük a benyújtott ajánlások hitelességét és azt, hogy van-e ötszáz érvényes ajánlása a jelöltnek. A választási bizottságoknak a bejelentéstől számított négy napjuk van arra, hogy nyilvántartásba vegyék a jelölteket.
    A hétfőn bejelentett jelöltek nyilvántartásba vételéről legkésőbb pénteken kell dönteniük a bizottságoknak, ez ellen három napig - hétfőig - van lehetőség fellebbezéssel élni a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). Az NVB-nek szintén három napja van a fellebbezés elbírálására, vagyis a testület legkésőbb jövő csütörtökig (15-éig) dönt a fellebbezésekről.
    Ez ellen a döntés ellen megint megnyílik a jogorvoslati út, három napon belül - vasárnapig (március 18-ig) - lehet a Kúriához fordulni bírósági felülvizsgálati kérelemmel. A Kúriának szintén három napja van a kérelem elbírálására, vagyis - ha minden érintett kihasználja a számára rendelkezésre álló időt - március 21-én lenne jogerős a jelöltek nyilvántartásba vételről szóló, március 9-én meghozott döntés.
    Azonban várhatóan a bizottságok és a bíróság "gyorsítanak", nem várják meg a háromnapos határidő lejártát a döntésük meghozatalára, így már a jövő hét közepén végleges lehet az egyéni választókerületi jelöltek névsora.
    Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok ekkor állapítják meg a szavazólapok adattartalmát, ez az úgynevezett "imprimálás". Ennek során a jelölőszervezetek delegáltjaival bővült választási bizottságok elfogadják a szavazólapon szereplő jelöltek, jelölőszervezetek nevét, valamint azok logóját, vagyis a szavazólap "képét".
    A választási eljárásról szóló törvény meghatározza, hogy a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni.
    Vannak olyan egyéni választókerületek, ahol húsznál is többen indulnak a választáson. Problémát jelenthet, hogy a jelöltek nem abc-, hanem a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek az igen hosszú szavazólapon, ami nehezítheti a jelöltek közötti eligazodást. 
    A szavazólapok képét a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek alapján a Nemzeti Választási Iroda készíti el, ezt az egyéni választókerületi választási bizottságok hagyják jóvá, azt követően kezdődhet meg a szavazólapok nyomtatása.
    A szavazólap képe ellen a jogorvoslati határidő egy nap.