Auguszta napja van. | 2024.03.29

Washington újabb szankciókkal sújtja Phenjant Kim Dzsong Nam megölése miatt

2018-03-07 08:30:00

Az Egyesült Államok újabb szankciókat szabott ki Észak-Koreára Kim Dzsong Un féltestvérének 2017-ben Malajziában végrehajtott meggyilkolása miatt - közölte kedden este az amerikai külügyminisztérium.

    Heather Nauert szóvivő közleményben tudatta: az amerikai kormányzat még február 22-én arra a megállapításra jutott, hogy Észak-Korea egy vegyifegyvernek minősülő anyaggal gyilkolta meg a phenjani kommunista rezsim vezetőjének féltestvérét, Kim Dzsong Namot.
    Az emiatt hozott újabb szankciók március 5-én léptek életbe - szögezte le a külügyi közlemény.
    Kim Dzsong Nam hosszú évekig külföldön bujkált, és 2017 februárjában a Kuala Lumpur-i repülőtéren ölték meg, két nő támadta meg, s egyikük mérgező anyagot kent az arcára, majd elmenekültek. Kim hiába fordult azonnal segítségért, keringése a közeli kórházba való átszállítása közben összeomlott, és már nem tudták megmenteni. Szemén és arcán a maláj rendőrség közlése szerint úgynevezett VX idegmérget találtak.
    Ez egy szerves foszforsav-észterek közé tartozó vegyület, amelyet még az 1950-es években fejlesztettek ki. Szakértők szerint a legveszélyesebb, mesterségesen előállított vegyi anyagok egyike.
    Az újabb Észak-Korea elleni büntető intézkedéseket a vegyi és biológiai fegyverek ellenőrzéséről és a harci anyagok felszámolásáról 1991-ben hozott törvényre hivatkozva hozta meg az amerikai külügyminisztérium.