Auguszta napja van. | 2024.03.29

Trump a demokratákat okolja a gyermekként bevándoroltak helyzetének rendezetlenségéért

2018-03-06 11:50:00

Donald Trump amerikai elnök a demokrata párti törvényhozókat okolta hétfőn, amiért az általa kitűzött határidőig nem született egyezség az Egyesült Államokba gyermekként bevándoroltakat védő, úgynevezett DACA-program beszüntetéséről, és a bevándorlók helyzetének újfajta rendezéséről.

    Az elnök Twitter-bejegyzésben ostorozta a demokratákat, akik szerinte "sehol sincsenek a DACA-ügyben". Majd hozzátette: "mi készen állunk a megállapodásra".
    Március 5-én, hétfőn járt le az a határidő, amelyet tavaly szabott meg Trump a Késleltetett Cselekvés a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA) elnevezésű program megszüntetésére, és a kitoloncolás fenyegetésével szemben a DACA védelmét élvező fiatalok helyzetének újfajta rendezésére.
    A republikánus amerikai elnök nem sokkal tavalyi hivatalba lépése után jelentette be, hogy megszünteti a DACA-programot, ugyanakkor arra szólította fel a washingtoni kongresszust, hogy hat hónap alatt egy átfogó bevándorlási reform részeként rendezze a fiatal nemzedékek sorsát. A rendezés feltételül szabta azonban az amerikai-mexikói határon építendő fal finanszírozását és az amerikai bevándorlási rendszer egészének alapvető és átfogó átalakítását is.     A DACA-program, amelyet még Barack Obama előző elnök hívott életre 2015-ben, azokat a közbeszédben álmodozóknak nevezett fiatalokat védi a kitoloncolástól, akik illegális bevándorló szüleikkel, még kicsiny gyermekként kerültek az Egyesült Államokba, s akik már új hazájukban nőttek fel, tanultak és vállaltak munkát.
    Donald Trump - miután tavaly bejelentette a DACA megszüntetését - az elmúlt hetekben többször is megpendítette, hogy elképzelhetőnek tartja az "álmodozók" amerikai állampolgársághoz juttatását is. A múlt szombaton egy Washingtonban fontos közéleti eseménynek számító sajtó-gálaesten egyenesen így fogalmazott: "Szeretem az álmodozókat. Tényleg azt hiszem, hogy a republikánusok meg akarják oldani a problémát, jobban és gyorsabban mint a demokraták. Vagyis mindannyian dolgozunk ezen, s remélem, történik is valami."
    A mintegy 700 ezer fiatal érintő DACA-program egyelőre érvényben van, részben azért, mert több bíróságon korábban megtámadták a felfüggesztéséről szóló elnöki döntést.
    Sarah Huckabee Sanders,a Fehér Ház szóvivője mind a republikánusokat, mind a demokratákat felelőssé tette a megállapodás elmaradásáért. "Szörnyű, hogy a kongresszus kudarcot vallott" - fogalmazott.