Gedeon napja van. | 2024.03.28

Köszöntötték az ápolókat

2018-03-03 16:35:00

A hagyomány-

ainkhoz híven az idei is a Megyeházán köszöntötték bensőséges ünnepség keretében a Magyar Ápolók Napja alkalmából megyénk ápolóit és szakdolgozóit. A rendezvény keretében megemlékeztek Kossuth Zsuzsannáról, a tábori kórházak főápolónőjéről, aki több mint 200 éve született Sátoraljaújhelyen.

Már hagyomány, hogy Kossuth Zsuzsanna születésnapjához közeli időpontban, a Magyar Ápolók Napja alkalmából köszöntik a Megyeházán az ápolókat. Az alkalomra megtelt a díszterem. 

Az ápolókat ünnepelték

A rendezvényt Szegedi Judit Katalin, a Magyar Ápolási Egyesület Szakoktatói Szekciójának vezetője, és a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium igazgató-helyettese nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy – „Az ápoló az, aki a mindennapokban ott áll a beteg ember mellett. Munkájának tárgya az ember, aki egyszeri, egyedi és megismételhetetlen. Akinek testét és lelkét egyszerre kell ápolni és gondozni. Hivatás is az ápolás, melynek nagyszerűségét, önzetlen odaadását csak az ismeri, aki betegként, hozzátartozóként vagy munkatársként kapcsolatba került már az ápolókkal, a nővérekkel.”

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, mint házigazda és a rendezvény fővédnöke ünnepi beszédében méltatta Kossuth Zsuzsanna munkáságát. „A Magyar Ápolási Egyesület jól döntött, amikor Kossuth Zsuzsannát választotta jelképévé, egy olyan személyt, aki ma is bárki számára vállalható példakép. Személyisége megjeleníti azt az empátiát, odaadást, amelyre egy ápolónak szüksége van.”- mondta Török Dezső.

Megerősítette, hogy a megyei önkormányzat fontosnak tartja az ápolók munkáját, Kossuth Zsuzsanna szellemi örökségének az ápolását. Ezt jelképezi az ünnepség helyszíne is,  hogy a Szent Erzsébet díjjal évente egy-egy orvost és ápolót tüntetnek ki. Kossuth Zsuzsanna szellemi öröksége bekerült a megyei értéktárba és kezdeményezték a Magyar Értéktárba történő felvételét. A tavalyi jubileumi évben emlékplakettet készítetett az önkormányzat. Ezen túlmenően a díszterem falán emléktáblát helyezett el tiszteletére- sorolta az eredményeket.

A felszólalók elismeréssel szóltak az ápolók elhivatottságáról

A rendezvény egyik legszebb pillanata  az elismerések átadása volt  az áldozatos és kitartó szolgálatért, amit nap, mint nap a betegágy mellett teljesítenek az egészségügyi dolgozók. A Magyar Ápolási Egyesület „Ezüst Kitűzőjét” vehette át Nagyné Deli Emőke, Hoffmann Attiláné és Jánosikné Szabó Tünde. A rendezvényen elhangzott, hogy az idei évben a megyéből két személy, Szegedi Judit Katalin és Lukács Lászlóné, a Magyar Ápolási Egyesület megyei vezetője minisztériumi kitüntetésben részesült, Blachné Papp Eleonóra Pro Sanitate–Díjat, Emődi Márta pedig miniszteri elismerő oklevelet kapott.

Kitüntetettek

 A Magyar Ápolási Egyesület a Kossuth Zsuzsanna emlékévben kifejtett támogatásért emlékdíjat adományozott Török Dezsőnek, a megyei közgyűlés elnökének, dr. Kovács János, megyei főjegyzőnek, Grubert Rolandnak, a megyei Vöröskereszt igazgatójának, valamint Virágné Kaló Ágnes igazgatónak.

Támogatói emlékdíjban részesültek