Auguszta napja van. | 2024.03.29

Központi ünnepségek, családi programok a nemzeti ünnepen

2018-03-03 10:01:00

Március 15-én reggel az Országház előtt kezdődnek a központi rendezvények a zászlófelvonással, délután pedig Orbán Viktor szintén a Kossuth Lajos téren mond beszédét - derült ki a kormany.hu oldalon pénteken közzétett ismertetőből. 

    E szerint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a parlament előtt 9 órakor katonai tiszteletadással vonják fel a nemzeti lobogót, Áder János köztársasági elnök jelenlétében. A zászlófelvonáson közreműködik a honvédség díszegysége és központi zenekara, valamint a lovas díszegység.
    A díszünnepséget - a Múzeumkertben kezdett felújítások miatt - idén szintén a Kossuth téren tartják: 14 órakor Orbán Viktor kormányfő mond beszédet.
    A nemzeti ünnephez kapcsolódóan számos családi programmal várják az ünneplőket a budai Várban. Lesz térzene a Dísz téren, népzene és tánctanítás a Hadik András szobornál, koncertek és gyerekprogramok a Szentháromság téren, valamint megrendezik a budavári vásári forgatagot.
    Az Országos Levéltárban "kalandos időutazás", a vármúzeumban történelmi séta és tárlatvezetés, a Hadtörténeti Intézetben forradalmi forgatag lesz. A Szent István szobornál közlekedésbiztonsági játékokat szerveznek, a Táncsics börtönben "próbatételek és vetélkedők", míg a Várkert Bazárban koncertek és gyerekprogramok várják az érdeklődőket. 
    Emellett az "Újra van Budán kutyavásár" című programban magyar vizsla és egyéb magyar kutyafajták örökbefogadására is lesz lehetőség.