Csongor napja van. | 2024.04.16

Új kortárs képzőművészeti galéria nyílik ősszel Londonban

2018-03-02 18:30:00

Új kortárs művészeti galéria nyílik szeptemberben a brit fővárosban, a Goldsmiths Centre for Contemporary Art ezer négyzetméteres kiállítótermeit egy régi dél-londoni közfürdő helyén alakították ki - adta hírül a The Art Newspaper honlapja.

    A galéria első kiállításait az argentin származású Mika Rottenbergnek, Alexis Hunter feminista képzőművésznek és a második világháború utáni chicagói imagistáknak szentelik. Az intézmény ez évi kiállítási programjában szerepel még a szoborinstallációiról ismert Kris Lemsalu észt képzőművész tárlata.
    A Goldsmiths College campusán létrehozott központ tervezésével a 2015-ben Turner-díjjal kitüntetett londoni Assemble építészirodát bízták meg. A viktoriánus kori közfürdő helyén nyolc teremből álló galériát alakítottak ki.
    "Azt reméljük, hogy egy új mezsgyét találunk Londonban, ahol oly sok csodálatos intézmény van. Hatalmas lehetőség van a különböző egyetemekkel való együttműködésre. Kilencezer diák és a világ legjobb akadémikusai vannak itt Londonban. Az 1891-ben alapított, a Londoni Egyetem részeként működő Goldsmiths College Nagy-Britannia egyik jelentős művészeti iskolája, egykori diákjai között van Michael Craig-Martin, Damien Hirst, Sarah Lucas és Antony Gormley" - mondta le Sarah McCrory, a galéria igazgatója a művészeti folyóiratnak.