Albin napja van. | 2024.03.01

Kövér: az egész kontinens megerősödéshez hozzájárulhat a V4

2018-03-02 17:25:00

A V4-nek nemcsak a közös érdekek védelme a fontos, munkájával hozzájárulhat az egész európai kontinens megerősödéséhez - mondta Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke pénteken Budapesten.

    A politikus a visegrádi államok házelnökeinek találkozóját és parlamenti bizottságainak konferenciáját lezáró sajtónyilatkozatában kifejtette: rengeteg konkrét kérdés, téma van, amelyet illetően nemcsak egyetértenek a visegrádi partnerek a közös álláspont európai uniós képviseletéről, hanem ezek a további együttműködés alapjául szolgálhatnak. A szoros együttműködés hosszú távon is tartóssá és gyümölcsözővé teheti a visegrádi csoportot - vélekedett.
    A házelnök közölte: több parlamenti bizottság - az európai ügyekkel, a külügyekkel, a népjóléti, a gazdasági, a mezőgazdasági, a védelmi, rendészeti ügyekkel foglalkozó bizottságok - tagjai egyeztettek és fogadtak el zárónyilatkozatokat, amelyeket az európai partnereiknek is továbbítanak.
    Radek Vondrácek, a cseh parlament képviselőházának elnöke arról beszélt, hogy a V4 egy olyan márka, amely a világban jól látható, hallható, és ez rendkívüli érték. Európában ma a V4 olyan jól ismert, mint a Benelux-államok, és a tekintélyüket a barátságukkal, a munkájukkal vívták ki - fogalmazott.
    Milan Stech, a cseh parlament szenátusának elnöke kiemelte: a visegrádi partnerek az elmúlt időben intenzív tárgyalásaik révén bebizonyították, hogy képesek egyeztetni az álláspontjukat és összefogni az erőiket. Az együttműködésük példaértékű mások számára - tette hozzá.
    Marek Kuchinski, a lengyel szejm elnöke hangsúlyozta: az egész EU legdinamikusabb részévé vált a visegrádi csoport. A V4 valódi letéteményese azoknak az alapvető európai értékeknek, amelyekre az EU épül - jelentette ki.
    Stanislaw Karczewski, a lengyel parlament szenátusának elnöke arról beszélt, hogy fontos a nemzeti parlamentek szerepe, hangjuk jól hallható Európában. A 65 milliós visegrádi térség nagyon jó lehetőségeket kínál, amelyeket mindenképpen ki kell használni - hangoztatta.
    Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke elmondta: egy olyan kis országnak, mint Szlovákia, erőt ad, hogy tagja a V4-nek. Jó, hogy a cseh, a lengyel és a magyar nemzetet a barátaiknak mondhatják, és sokat tanulhatnak egymástól - vélekedett.