Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem ért véget a német kormány elleni kibertámadás

2018-03-01 18:15:00

Továbbra is zajlik a német szövetségi kormány informatikai rendszere ellen indított támadás - mondta csütörtökön Berlinben kormányzati illetékesek meghallgatása után a nemzetbiztonsági szolgálatok felügyeletét a szövetségi parlament (Bundestag) részéről ellátó bizottság vezetője.

    Armin Schuster, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy nemcsak az eset feltárása, hanem maga a kibertámadás is tart még, ezért egyelőre nem lehet további részleteket megtárgyalni a nyilvánosságban.
    Az úgynevezett parlamenti ellenőrző testület (PKGr) vezetője csupán annyit árult el, hogy komoly támadás érte a kormányzati hálózatot.
    A mindig zárt ülésen és lehallgatásbiztos helyiségben tanácskozó bizottság ellenzéki, zöldpárti alelnöke, Konstantin von Notz hozzátette: méltányolható okai lehetnek annak, hogy a kormány eddig igen szűk körben terjesztette az információkat az ügyről, az viszont elfogadhatatlan, hogy a PKGr csak a sajtóból értesült róla. Ezt külön ki kell vizsgálni - mondta a Zöldek képviselője.
    Az esetről szerdán jelentek meg sajtóértesülések, amelyek szerint valószínűleg orosz vonatkozású támadás érte az úgynevezett Berlin-Bonn kormányzati gerinchálózatot (IVBB). A támadó az ATP28 elnevezésű orosz hackercsoport, amelyet szakértők kapcsolatba hoznak a moszkvai vezetéssel. Célpontjuk a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium lehetett. 
    Csütörtökön Thomas de Maiziere belügyminiszter közleményben arról tájékoztatott, hogy a biztonsági szervek sikeresen dolgoztak, észlelték és elszigetelték a támadást az IVBB-ben, és megfigyelték a "nagyon professzionálisan" tevékenykedő behatolókat. A közlemény szerint az intézkedéseket még nem zárták le.
    Sajtóértesülések szerint a támadást tavaly decemberben fedezték fel. Akkor már hosszabb ideje zajlott, meglehet, hogy az év eleje óta.
    A nyilvános távközlési hálózatoktól elválasztva működő IVBB fő felhasználói a szövetségi kormány szervei, a kancelláriától a minisztériumokon át a nemzetbiztonsági szolgálatokig.
    A FireEye nevű amerikai kiberbiztonsági cég hírszerzési vonatkozású esetekkel foglalkozó elemzője, Benjamin Read a Die Welt című lapnak azt mondta, hogy szerintük az ATP28 mögött biztosan orosz kormányzati szervek állnak, az IVBB elleni támadás pedig valószínűleg egy nagyobb szabású művelet része, amely az Európai Unió több tagállama ellen, külügyminisztériumok és védelmi minisztériumok ellen irányul.