Auguszta napja van. | 2024.03.29

Romániában továbbra is zárva tartanak két autópályát és hét országutat a hófúvások miatt

2018-03-01 12:39:00

Romániában továbbra is zárva tartanak két autópályát és hét országutat a hófúvások miatt - közölte csütörtökön a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR). 

    Valamennyi lezárt út Dél-Romániában található, Erdélyben nincsenek fennakadások a közúti forgalomban. A rendkívüli hideg és a hófúvások elsősorban a Bukaresttől keletre, a román tengerpartra vezető utakat bénították meg. A fővárost Konstancával összekötő A2-es autópályán kedd óta szünetel a közlekedés. 
    A CNAIR tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán 905 hóekével felszerelt gépjármű dolgozott a romániai országutakon, és 2787 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét. A társaság ismét arra figyelmeztette a gépkocsivezetőket, hogy csak akkor induljanak el, ha halaszthatatlan dolguk van, és gépkocsijukat téli útviszonyoknak megfelelő gumiabroncsokkal szerelték fel. 
    A román vasúttársaság csütörtöki közleménye szerint valamennyi vasúti fővonalon helyreállt a forgalmi rend, a vonatok közlekedését azonban - elsősorban Dél-Romániában - a téli időjárási viszonyokhoz igazították. A vasúttársaság is azt javasolta az utazóknak, hogy tájékozódjanak az esetleges késésekről, mielőtt útnak indulnak. 
    A hideg miatt továbbra is szünetel az iskolai tanítás Románia fővárosában és 11 déli megyéjében. 
    A román meteorológiai szolgálat péntek estig meghosszabbította az Erdélyre érvényes sárga (elsőfokú) és az Erdélyen kívüli területekre és Székelyföldre érvényes narancssárga (másodfokú) figyelmeztetést a szélsőséges hideg miatt. Csütörtök reggel az ország teljes területén mínusz tíz fok alatti hőmérsékleti értékeket mértek.