Gedeon napja van. | 2024.03.28

Moszkva a rakkai humanitárius helyzet kivizsgálását sürgette az ENSZ-ről

2018-03-01 09:30:00

Humanitárius folyosók megnyitását javasolta az amerikai ellenőrzésű szíriai et-Tanfnál és er-Rukbannál Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Staffan de Mistura ENSZ-különmegbízottnak, egyúttal sürgette, hogy hozzanak létre nemzetközi bizottságot az amerikai támogatással felszabadított Rakkánál kialakult humanitárius helyzet kivizsgálására.

    Sojgunak a De Misturához diplomáciai csatornákon keresztül intézett üzenetéről csütörtökön adott ki közleményt az orosz védelmi tárca. A miniszter arról tájékoztatta a világszervezet tisztségviselőjét, hogy milyen tevékenységet folytat Szíriában a szemben álló felek megbékítésével megbízott orosz központ. Az orosz katonai tárca vezetője egyebek között beszámolt róla, hogy Kelet-Gútában a szíriai kormányerők kedd óta humanitárius folyosót nyitnak a távozni kívánó lakosok előtt és felfüggesztik a "terroristákra" mért csapásokat.
    Sojgu hasonló folyosók megnyitását indítványozta et-Tanfnál és Rukbannál, ahol Igor Konasenkov tábornok, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjének egy korábbi bejelentése szerint "a legsúlyosabb humanitárius helyzet" alakult ki Szíriában. Konasenkov azt állította, hogy militánsok erőszakkal tartóztatnak 60 ezer menekültet az amerikai et-Tanf bázis területén található er-Rukban menekülttáborban.
    A szóvivő "humanitárius katasztrófaként" jellemezte a Rakkában kialakult helyzetet. Mint mondta, a városban, amelynek 200 ezer lakosa volt, amikor az Egyesült Államok vezette koalíció megkezdte ostromát, ma mintegy 40 ezren laknak. A tábornok szerint Rakka épületeinek több mint 80 százalékát lebombázták, a lakónegyedekben pedig nincs sem áram-, sem vízellátás.