Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb német városban tiltják meg a menedékkérők beköltözését

2018-02-28 19:35:00

Újabb német városban tiltják meg a menedékkérők és oltalmazottak beköltözését, ezúttal a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Pirmasensben.

    A közös terhek elosztását szabályozó kvótarendszer alapján Pirmasensnek a tartományban elhelyezett menedékkérők és oltalmazottak 0,99 százalékát kell befogadnia, de 2,33 százalékuk lakik ott - indokolta a rövidesen életbe lépő beköltözési tilalmat szerdán Anne Spiegel tartományi integrációs miniszter.
    A Zöldek politikusa a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság összeállítása szerint hangsúlyozta, hogy a lakóhelyválasztási korlátozás nem csodaszer, de Pirmasens különleges helyzetben van. 
    A városnak nem azóta kell "társadalompolitikai kihívásokkal megbirkóznia", hogy emelkedésnek indult a menekültügyi rendszer keretében  Németországban tartózkodók száma - utalt a miniszter arra, hogy Pirmasens évtizedek óta válsággal küszködik. 
    A 40 ezer lakosú város egykor a német cipőgyártás központja volt. Az ágazat leépülése révén elveszítette lakossága egyharmadát, és ott a legmagasabb - januári adat szerint 12,5 százalékos - a munkanélküliség az egész tartományban. A gazdasági hanyatlással a lakhatási költségek is csökkentek, és az alacsony lakbérek vonzzák a menedékkérőket, menekülteket.
    A nagymértékű beáramlás veszélyezteti a beilleszkedés sikerét. Az újonnan érkezők csak a hosszú várólistára iratkozhatnak fel, mert nem tudnak elég német nyelvtanfolyamot szervezni, az óvodákat és iskolákat pedig túlterheli, hogy egyetlen csoportban vagy osztályban néha 18 országból, nemzetiségből vannak gyerekek - sorolta a gondokat Bernhard Matheis polgármester.
    A lakóhelyválasztási korlátozás lehetőségét a 2016-ban bevezetett szövetségi integrációs törvény teremtette meg. A jogszabály alapján a tartományi kormányok elrendelhetik, hogy a menekültügyi jogállásban lévők csak bizonyos járásokban vagy településeken lakhatnak, és alkalmazhatják a "röghöz kötés" fordított formáját is, beköltözési tilalmat rendelhetnek el. A jogalkotó szándéka a társadalmi beilleszkedést hátráltató nemzetiségi zárványok - gettók - kialakulásának megelőzése.
    Korábban az alsó-szászországi Salzgitterben, Delmenhorstban és Wilhelmshavenben, és a szászországi Freibergben függesztették fel a menedékkérők befogadását a település integrációs képességének kimerülése, az ellátórendszerek túlterheltsége miatt, a brandenburgi Cottbusban pedig azért, mert több incidens és erőszakos bűncselekmény nyomán felerősödött a feszültség a helyiek és a menedékkérők között.