Emma napja van. | 2024.04.19

Kedden fel kell függeszteni a népszavazási kérdések aláírásgyűjtését 

2018-02-27 12:50:00

A parlamenti választás miatt kedden fel kell függeszteni a folyamatban lévő országos aláírásgyűjtéseket, és szerdáig egy népszavazási kezdeményezés szervezőjének kell még bevinnie az eddig összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Irodába. Ha ezt nem teszi meg, azzal érvényteleníti a már összegyűjtött aláírásokat. 

    A népszavazásról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselők általános választásának napját megelőző és követő negyvenedik nap között szüneteltetni kell az országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtését. 
    Az április 8-ai voksolást megelőzően ez a rendelkezés két országos népszavazási kezdeményezést érint. 
    Az egyik kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?" 
    Ezt a kérdést Schádi Tamás István magánszemély kezdeményezte, a Kúria - megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság határozatát - a kezdeményezést tavaly október 24-én hitelesítette. Az aláírásokat november 11-én kezdhették gyűjteni, a gyűjtésre 120 nap van, amely március 10-én járt volna le. Az országgyűlési választás kitűzése miatt azonban a gyűjtést fel kell függeszteni; a szervező február 6-án le is adta a 19.999 ívet az NVI-nek. 
    A másik érintett országos népszavazási kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?". Ezt a kérdést Kádár Barnabás - aki akkor a Momentum elnökségi tagja volt - magánszemélyként nyújtotta be hitelesítésre, a Kúria november 7-én változtatta meg az NVB döntését és hitelesítette a kérdést. Ennek az aláírásgyűjtésére november 21. és március 20. között lett volna lehetőség, de a szervező még nem adta le az íveket az NVI-nél. 
    Az aláírásgyűjtési moratórium érinti a honos népcsoporttá nyilvánításra irányuló aláírásgyűjtést is. Váradi Barna magánszemély azt a kérdést nyújtotta be az NVB-hez: "A magyarországi székelyek a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX törvény (a továbbiakban: nemzetiségi törvény) 148. § (3) bekezdésének felhatalmazása alapján bizonyságot kívánnak tenni arról, hogy megfelelnek a nemzetiségi törvényben foglaltaknak. Ezen oknál fogva alulírottak kijelentjük, hogy a székely nemzetiséghez tartozónak valljuk magunkat!". A Kúria jóváhagyását követően az aláírásgyűjtés december 1-jén indult. A szervező hétfőn 99 ívet adott át az NVI-nek. 
    Az aláírásgyűjtések már összegyűjtött aláírásait a szervezőknek legkésőbb a szavazás napja előtti 39. napon - február 28-án - le kell adni. Ha a szervezők a meghatározott határidőig nem adják át az aláírásgyűjtő íveket, akkor ezzel érvénytelenítik a már összegyűjtött aláírásokat is. Természetesen ha február 28-ig összegyűlik a szükséges számú aláírás, a leadással egyidejűleg a szervezők kérhetik azok ellenőrzését is. Ha azonban a 120 napból fennmaradó időt még szeretnék kihasználni további aláírások gyűjtésére, akkor a szavazást követő 40. napon - május 18-án - pedig a Nemzeti Választási Iroda új aláírásgyűjtő íveket ad ki a gyűjtőnek, és folytatódhat az aláírásgyűjtés.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó